Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce slăbim odată cu vârsta

De ce slăbim odată cu vârsta

Persoanele mai în vârstă se confruntă adesea cu problema greutății, în sens invers. De la o anumită vârstă încep să mănânce din ce în ce mai puțin și pierd în greutate. Aproximativ 15-20 de bătrâni dintr-o sută suferă de această formă de anorexie la bătrânețe”, care îi face să slăbească neintenționat.

Potrivit unui studiu recent, realizat la Universitatea Plymouth din Marea Britanie, faptul că bătrânii nu mai pot mânca suficient se datorează  producției crescute a unui hormon, numit peptida YY, despre care specialiștii spun că transmite organismului semnalul că a mâncat suficient. Hormonul sațietății este cel care reglează apetitul, iar atunci când nivelul lui crește în organism, tindem să mâncăm mai puțin și să ne săturăm mai repede.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 31 de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 21 și 92 de ani. Acestea au fost rugate să se abțină de la mâncare câteva ore, iar apoi au fost serviți cu un prânz de aproximativ 660 de calorii. La sfârșit au răspuns la câteva întrebări legate de nivelul de foame, de pofta cu care au mâncat și de cantitatea mâncată.

Comparativ cu tinerii, adulții cu vârsta peste 80 de ani au declarat că nu le-a fost foarte foame și nu au mâncat la fel de mult. În cazul lor, nivelul de peptide YY din organism a apărut a fi mai crescut, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că acest hormon este răspunzător de scăderea în  greutate a persoanelor în vârstă.

Nutriționiștii spun că, printre alimentele care dau senzație de sațietate pe termen lung se numără varza, ovăzul, merele, somonul, ceaiul verde

Hormonul sațietății a fost găsit în cantități mai mari la persoanele de peste 80 de ani

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri