În aceste zile, când încă nu am depășit impasul celui de-al nici nu mai ști câtelea val al pandemiei și ne amenință încă unul, iată că, de peste mări și oceane, ne vine o veste care ne descrețește frunțile și ne aduce un frumos motiv de bucurie și de mândrie. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, ziua Marii Noastre Uniri, Ambasada României la Havana, în colaborare cu asociația ,,Flori de IE’’, va organiza o paradă a portului popular românesc. Manifestare a cărei vedetă va fi ia românească, acest minunat obiect din vestimentația tradițională a celor trei provincii istorice, inclus în Patrimoniul UNESCO. ,,Sunt mândră- a mărturisit Theodora Magdalena Mircea, ambasadorul României în țara gazdă a evenimentului- că în această zi de sărbătoare voi putea prezenta corpului diplomatic acreditat la Havana o colecție de costume tradiționale de excepție, care vorbesc despre istorie, creativitate, renaștere și strălucire’’. La rândul său, Cristina Chiriac, fondatoarea și mentorul proiectului ,,Flori de IE’’, a transmis un mesaj în aceeași notă de dorință de mai bine și de încredere: ,,Cred cu tărie că ia românească este, în acest moment, cel mai bun ambasador al valorilor românești, ea creează punți și unește inimi, aduce speranță în suflete’’.
Acestea ar fi principalele argumente în temeiul cărora Parada portului românesc organizată, mâine, la ambasada țării noastre în Cuba poate și trebuie să fie considerată un eveniment ale cărui semnificații depășesc sfera unui spectacol de folclor. Există, însă, și alte motive pentru care un asemenea proiect devenit faptă trebuie făcut cunoscut și apreciat și aici, la noi acasă. Primul dintre motive fiind, fără doar și poate, nevoia de a ne cunoaște, a ne respecta și a ne promova, prin noi înșine, valorile esențiale și perene, într-o lume în care marasmul unei globalizări înțeleasă ca anulare a identității și a suveranității națiunilor tinde să se impună ca un nou model unic. Ba încă unul cu pretenții de doctrină progresistă! Ofensivă de o crasă intoleranță ai cărei doctrinari și adepți taxează orice încercare de a demonstra legitimitatea respectării și afirmării Identității Naționale și a Interesului Național în termeni de o factură inchizitorială, care nu absolut nici-o legătură cu noțiunile de progresul, democrație și civilizație. Tocmai de aceea, dialogul și cunoașterea reciprocă, implicit pe canalele diplomației culturale, dobândește valențe noi și oferă oportunități care trebuie luate în calcul și puse în valoare. Ori, și din acest punct de vedere, diplomația românească are la activ valoroase inițiative datorată demersurilor unor personalități reprezentative precum Valentin Lipatti, Ion Brad, Dan Grigorescu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Constantin Vlad sau Nicolae Mareș. Așa încât, Parada Iei care va avea loc, mâine, la Havana, se adaugă, cu brio, acestui palmares.
Un al doilea motiv pentru care consider că se cuvine să discutăm mai mult decât într-o simplă știre la zi despre acest eveniment, îl avem în însuși faptul că această inițiativă denumită ,,Flori de IE’’ nu este, până acum, cunoscută și promovată în spațiul public pe măsura valorii sale culturale și civice. De aceea, cred că este bine de reținut că ea a fost lansată în anul 2014, având scopul de a susține antreprenoriatul românesc, în special pe cel din mediul rural, pentru a prelua și duce mai departe frumoasa tradiție a iei noastre și a portului popular românesc. Este, de asemenea, de reținut că acele peste 100 de piese aflate în patrimoniul ,,Iei românești’’ au fost expuse la Londra, la Viena, la Paris, la Barcelona și la Bari, ca și la Ankara, la Tokio, la Shanghai, la New York, la Las Vegas și la Abu Dhabi, unde ele s-au bucurat de aprecierea largă a publicului. De remarcat fiind și faptul că o parte dintre aceste piese de colecție au fost create , manual, de către inimoasele și iscusitele participante la realizarea proiectului „Flori de IE’’.
În acest context, Parada celor 100 de modele de ie, din Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania și din Banat, care va avea loc mâine la Havana, dobândește valoarea unui admirabil exemplu că știm și că putem să păstrăm și să promovăm valorile definitorii ale identității noastre culturale. Identitate pe care o definește și o exprimă unirea în cuget și în simțiri a românilor din țară și de peste hotare. Unitate de care avem atât de multă nevoie mai ales acum, când numai în acest fel putem rezista și putem depăși nenorocita pandemie.
Motiv pentru care am și scris rândurile de față, însoțindu-le cu sincere felicitări pentru organizatorii și realizatorii acestui admirabil act de diplomație culturală al României Unite.