Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitele bugetare au luat foc în UE. România are creșterea cea mai mică

Deficitele bugetare au luat foc în UE. România are creșterea cea mai mică

de Dan Straut    |   

Decalajele dintre venituri și cheltuieli - deficitele bugetare - au crescut exploziv în țările UE, dar România a consemnat cel mai mic avans din acest punct de vedere, arată ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Oficialul crede că această creștere minimă îi conferă Guvernului un „spațiu de manevră” mai mare.

 

Beneficiile politicii fiscale prudente sunt „pentru toți românii”, notează Cîțu, enumerând și câteva avantaje:
- cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar (Polonia, de exemplu, trebuie să se împrumute în plus, în 2020, cu 9,3% din PIB);
- spațiu de manevră mai mare în 2021, dacă această criză economică și de sănătate se prelungește;
- presiune mai mică pe dobânzile și veniturile bugetare viitoare;
- presiune redusă pe creșterea prețurilor în viitor;
- efect redus al eliminării sectorului privat prin intervenția prea mare a statului în economie.

„Cel mai important lucru este să reușim, cu un efort bugetar mult mai mic decât restul țărilor din UE, revenirea economică din trimestrul III și evitarea recesiunii tehnice”, a mai postat șeful Finanțelor.

 

Peste tot au scăzut veniturile

Deficitul în UE a crescut, în medie, cu aproximativ 8 puncte procentuale - de la 1% la 9% din PIB. „În majoritatea țărilor, acest lucru a însemnat o creștere a cheltuielilor bugetare cu aproximativ 6 sau 7 puncte procentuale. Bineînțeles că peste tot au scăzut și veniturile semnificativ”, a mai scris Cîțu. El a reamintit că, în cazul României, la prima rectificare bugetară deficitul public a crescut cu 3 puncte procentuale, pentru că „știam cât de importantă este injecția de lichiditate în economie pe termen scurt”.

Toate țările, fără excepție, sunt afectate de cele două crize - sanitară și economică. „Revenirea depinde foarte mult de modul în care guvernele - în special mix-ul de politică monetară și fiscală - răspund la această criză. Cam peste tot răspunsul a fost similar, injecție de lichidități în economie atât prin politica fiscală, cât și prin politica monetară”, a mai arătat oficialul.

 

 

Creșterea deficitului bugetar față de estimările inițiale din UE

 

Sursa: Florin Cîțu

 

 

Companiile beneficiază și acum de 11 miliarde de lei, venituri care nu sunt în bugetul de stat, de pe urma măsurilor fiscale implementate în perioada stării de urgentă.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor

Subiecte în articol: florin citu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri