Jurnalul.ro Ştiri Externe Cure de „detoxifiere digitală” pentru turiști pe o insulă europeană

Cure de „detoxifiere digitală” pentru turiști pe o insulă europeană

de Redacția Jurnalul    |   

Pentru mulți oameni, deconectarea de la smartphone, rețele de socializare sau laptop în timpul vacanței poate fi dificilă. Însă pe insula Ulko-Tammio din Finlanda, localnicii și autoritățile încurajează vizitatorii să ignore ecranele și să se bucure de natură.

Ulko-Tammio susține că este prima insulă fără telefoane din lume, potrivit CNN. Situată în Golful Finlandei, parte a unui parc național în această țară nordică, insula se află într-una dintre cele mai fericite țări din lume, titlu obținut de Finlanda șase ani la rând. Tot aici se află și sediul Nokia, compania care a lansat cel mai vândut telefon din lume.

„Insula Ulko-Tammio se află pe coasta Hamina și va fi o zonă lipsită de telefoane în această vară,” a declarat în 2023 Mats Selin, expert în turism din Visit Kotka-Hamina. „Vrem să încurajăm turiștii să își închidă dispozitivele smart și să se oprească pentru a se bucura de insule,” a continuat Selin.

Ulko-Tammio face parte din cele 41 de parcuri naționale din Finlanda. Insula nu este locuită, însă găzduiește numeroase specii rare de păsări și plante. Vizitatorii pot explora aceste minunății naturale prin drumețiile organizate pe cărările insulei sau din turnul construit special pentru observarea păsărilor.

Participarea la această „detoxifiere digitală” este voluntară. Deși insula are conexiune la rețea, tentația de a folosi telefoanele este mare pentru turiști. Totuși, personalul Parks & Wildlife Finland, compania care administrează insula, speră că această campanie va încuraja vizitatorii să se deconecteze și să se concentreze pe floră, faună și pe interacțiunile cu ceilalți vizitatori.

„Oprirea telefonului, explorarea naturii și cunoașterea oamenilor față în față vor avea un impact pozitiv asupra stării voastre de bine,” a declarat Sari Castren, psiholog în cadrul Institutului pentru Sănătate și Bunăstare. „Petrecem ore întregi pe rețelele de socializare. O scurtă pauză de la ele ne oferă mai mult timp pentru noi experiențe.”

Turiștii pot petrece și noaptea pe insula Ulko-Tammio, în corturi sau în cabinele oferite de Parks & Wildlife Finland.

Izolate, precum Ulko-Tammio, din Golful Finlandei, aceste insule sunt accesibile doar cu ajutorul bărcilor. O astfel de campanie, deși o premieră mondială, poate avea efecte benefice asupra sănătății mintale și fizice a vizitatorilor.

Expunerea prelungită la ecrane, mai ales în timpul copilăriei, poate avea efecte negative. În ultimele două decenii, dispozitivele electronice au devenit omniprezente în casele din întreaga lume, iar obiceiurile de consum s-au schimbat semnificativ, în special în timpul pandemiei. Deși aparent inofensiv, obiceiul de a lăsa copiii să folosească astfel de dispozitive poate afecta dezvoltarea lor.

Un studiu recent publicat în Psychological Medicine a investigat problema și a dezvăluit impactul potențial pe termen lung al expunerii la ecrane în copilărie. Aceste efecte sunt semnificative la nivelul dezvoltării creierului și la competențele socio-emoționale. Alte cercetări au confirmat pericolele expunerii la ecrane, concentrându-se pe copiii cu vârste între 3-6 ani, dar nu au inclus și bebelușii, potrivit UseIT.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri