Jurnalul.ro Ştiri Politică Din lumea celor care nu cuvântă. Jur să-mi apăr ţara şi să tac pe vecie

Din lumea celor care nu cuvântă. Jur să-mi apăr ţara şi să tac pe vecie

de Marius Gîrlașiu    |   

O singură sesiune parlamentară i-a mai rămas actualului Legislativ, ales în decembrie 2012. După aproape patru ani de activitate, există deputaţi care au vorbit o singură dată în plen, şi atunci doar treizeci de secunde la depunerea jurământului. Alţii ar fi fost şi ei în aceeaşi situaţie dacă n-ar fi trebuit să se apere de la tribuna Parlamentului la votul pentru ridicarea imunităţii.

În Parlamentul României există aleşi care comunică mai mult prin gesturi decât prin cuvinte. Este vorba despre acei parlamentari care s-au exprimat prin viu grai o singură dată în aproape patru ani de zile şi atunci doar pentru a bifa o formalitate prin depunerea jurământului de credinţă. De atunci, unii dintre ei au tăcut mâlc în bănci şi s-au exprimat doar prin ridicarea mâinii sau apăsarea butonului “pentru” sau “împotrivă” la votul proiectelor de lege. Este şi cazul deputatului PSD Marius Manolcahe, cunoscut în politică drept “finul lui Victor Ponta”. După ce a jurat să-şi apere ţara cu toată priceperea, Manolache s-a făcut remarcat după ce şi-a angajat consilieră o fostă dansatoare din Bamboo. Domnişoara nu trecuse vreun examen pentru evaluarea competenţelor, însă fusese “recomandată de nişte prieteni”. Manolache a mai fost în atenţia presei şi în vara anului trecut, când aleşii şi-au votat pensiile speciale. Social-democratul declara atunci că “nu putem să punem egalitate între un temnitar şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic, şamd”. Un alt pesedist care a vorbit doar la depunerea jurământului este deputatul Florică Bârsăşteanu. Săptămâna trecută, ANI a constatat că pesedistul s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate înainte de a deveni parlamentar, fiind în acelaşi timp director interimar la un spital din Timişoara, administrator al unei firme şi consilier local. Pe lista celor ca nu cuvântă se află alţi doi deputaţi PSD, Victor Roman şi Gabriel Boboc, dar şi liberalul Florian Nicolae. Toţi trei au vorbit o singură dată, la depunerea jurământului. Apoi tăcere.

 

Voicu şi Ghiţă, mai mult de nevoie

Aproape în aceeaşi situaţie se află şi deputatul PSD Mădălin Voicu, care a vorbit o singură dată după depunerea jurământului şi atunci doar pentru că a fost nevoit să-şi convingă colegii să respingă cererea DNA privind reţinerea şi arestarea sa într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii. Iar discursul a fost un succes după ce aleşii au respins solicitarea procurorilor. Două intervenţii în plenul Camerei au avut şi liberalii Vlad Marcoci şi Lucian Militaru. Un alt “mut” al Parlamentului este fostul pesedist Sebastian Ghiţă. Deputatul a vorbit de trei ori până acum, în aproape patru ani de mandat: o dată la depunerea jurământului, apoi la votul pentru învestirea Guvernului Ponta în 2012 şi ultima oară în luna martie, la votul pentru ridicarea imunităţii într-un dosar în care DNA a cerut arestarea sa preventivă. Ghiţă susţinea atunci că “preşedintele Iohannis se află în pragul demisiei din cauza unui dosar penal pe care îl are soţia sa”. Cu trei intervenţii în plen mai figurează deputatul Ioan Hulea(UNPR) şi deputatul Liviu Codârlă trecut recent la PSD.

 

Deputatul Sebastian Ghiţă este membru în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

Ultima sesiune parlamentară a actualului Parlament va începe la 1 septembrie. Alegerile pentru viitorul Legislativ sunt vehiculate în decembrie. Timp suficient pentru cei mai “timizi” dintre aleşi să ia cuvântul în plenul Parlamentului. Cel mai probabil, va exista şi o perioadă de vacanţă înaintea alegerilor parlamentare.

Ghiţă s-a prezentat atunci ca un caz social: “Doamnelor şi domnilor parlamentari, mă numesc Sebastian Ghiţă, am 37 de ani şi doi copii”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri