Jurnalul.ro Special O economie mică pentru buget, o lovitură îngrozitoare pentru școală. Directorii de școli și licee se așteaptă la un val de demisii

O economie mică pentru buget, o lovitură îngrozitoare pentru școală. Directorii de școli și licee se așteaptă la un val de demisii

de Diana Scarlat    |   

Școlile și liceele din România nu sunt toate în orașele mari, ci și în urbanul mic, și în mediul rural, acolo unde profesorii se găsesc foarte greu, pentru că trebuie să facă naveta de la distanțe mari. Foarte mulți sunt plătiți cu ora, iar directorii s-au chinuit să-i aducă, promițându-le că le va fi decontată naveta. De la 1 ianuarie s-au tăiat foarte multe cheltuieli cu personalul din școli, pe lista tăierilor fiind și banii de drum, în condițiile în care toate cheltuielile, inclusiv accizele pentru carburanți, cresc. Mulți directori de școli și licee din mediul rural și din orașele mici se așteaptă la un val de demisii, astfel încât elevii vor rămâne fără profesori, de luna aceasta. Federațiile sindicale mai trag un semnal de alarmă și în legătură cu diminuarea inexplicabilă a numărului de locuri pentru licee, inclusiv la învățământul dual, de unde rezultă că statul nu mai susține cele 10 clase obligatorii.

Măsurile din noua Ordonanță „trenuleț” distrug tot ce a câștigat Educația în ultimii doi ani. Profesorii așteptau să li se mărească veniturile, de la 1 ianuarie, dar tocmai au aflat că salariile vor fi înghețate, li se elimină multe dintre sumele care se adăugau la salariu, își vor plăti jumătate din voucherele de vacanță și nu li se va mai deconta naveta.

„Am reușit să aduc profesori buni doar cu promisiunea că li se va plăti transportul. Cei mai mulți fac naveta și sunt la plata cu ora. Mă gândesc cu groază la ce se va întâmpla în zilele următoare, dacă Primăria va spune că nu mai poate deconta transportul profesorilor. Mă aștept să-mi pună toți demisiile pe masă și nu va mai avea cine să predea la clase”, spune o directoare de instituție de învățământ din județul Dâmbovița.

În aceeași situație sunt aproape toate școlile și liceele din țară unde cadrele didactice trebuie să ajungă de la distanțe mari, în mediul rural și în orașele mici. Procentual, aceste instituții de învățământ reprezintă peste 60% din totalul școlilor și al liceelor, celelalte fiind în marile aglomerații urbane, unde profesorii sunt mai ușor de găsit și nu au nevoie de bani pentru a face naveta. Cele mai grave probleme sunt în mediul rural. Mai exact, 63,7% din numărul total al școlilor din România se află în mediul rural, dar numărul profesorilor din rural este mai mic decât în mediul urban, pentru că efectivele de elevi sunt mai scăzute în sate. De asemenea, statisticile naționale arată că în mediul rural sunt sub 35% cadre didactice calificate, restul fiind suplinitori necalificați, la plata cu ora, care trebuie să-și completeze normele didactice cu ore la mai  multe unități de învățământ dintr-un județ, făcând naveta. Aceștia au cele mai mici venituri, iar de luna aceasta își vor plăti și naveta din banii proprii.

 

Federațiile sindicale se opun 

Consecințele acestor tăieri de fonduri sunt foarte grave exact în comunitățile defavorizate, acolo unde statul ar fi trebuit să ia măsuri pentru a susține școlile și liceele. În acest fel, după ce statul a plătit proiecte importante pentru reducerea abandonului școlar, acum taie fondurile destinate Educației, pentru a crește rata abandonului școlar, iar consecințele socioeconomice vor fi resimțite pe termen scurt, mediu și lung, pentru că elevii care nu vor mai merge la școală și la liceu vor deveni adulți necalificați și neintegrați pe piața forței de muncă, viitori asistați social pentru care statul va trebui să plătească ajutoare sociale pe termen lung.

Federațiile sindicale se opun acestor măsuri de austeritate care vor bloca sistemul de educație, atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel universitar. Federațiile au transmis un comunicat comun prin care cer Executivului să nu aplice tăierile de fonduri. „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație «SPIRU HARET» și Federația Națională Sindicală «ALMA MATER» solicită Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai - iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ, așa cum apare în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetare (ordonanța trenuleț). De asemenea, acest proiect vine și cu alte măsuri care vor aduce prejudicii învățământului preuniversitar și universitar românesc”, transmit sindicatele. 

 

Se calcă în picioare promisiunile politice

Cele mai importante nemulțumiri vizează înghețarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024. Sindicaliștii arată că prin această măsură „se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial” și prevederile OUG nr. 57/2023, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023. 

„Nu trebuie să se uite un lucru: Și promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale! Referitor la salarizarea din învățământ, un lucru este evident: chiar după majorările consistente din anii 2023 și 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4.000 de lei net, salariu insuficient, ținând cont de importanța muncii prestate și de costurile vieții din România. În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puțin 6.000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârșitul carierei”, mai arată sindicatele. 

 

Se adaugă tăierea sporurilor

Profesorii au fost păcăliți că veniturile lor vor crește, chiar dacă anul trecut au fost tăiate sporurile, inclusiv sporul de doctorat pentru cei care nu pot face dovada că le folosește în activitatea din mediul preuniversitar. Atunci când și-au făcut calculele, inclusiv profesorii din marile orașe au constatat că prin eliminarea sporurilor vor pierde foarte mult din venituri, însă noile legi ale Învățământului preuniversitar și superior aduceau alte creșteri salariale care compensau, în mare măsură, pierderile. Prin eliminarea majorărilor pe care profesorii le așteptau de luna aceasta, mulți pierd o parte importantă a veniturilor pe care se bazau.

„Este de apreciat faptul că Guvernul României continuă să investească în infrastructură, să reindustrializeze România, dar nu trebuie să uite faptul că investiția cea mai profitabilă este cea în educație, domeniu strategic al oricărei țări, fără a fi omisă resursa ei umană. Guvernul României ar trebui să intre în alertă, ținând cont de Raportul UNESCO pentru anul 2023 referitor la educație. Potrivit acestui raport, România ocupă locul 123 în lume din 171 de state analizate, în ceea ce privește sumele alocate pentru educație. Faptul că România se poziționează după țări precum Uganda, Zambia, Benin în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației trebuie să dea serios de gândit guvernanților”, mai arată sindicatele din Educație. 

 

Nu se alocă procentul din PIB 

O altă mare nemulțumire este legată de suspendarea aplicării unor prevederi din Legea nr. 198/2023 și Legea nr. 199/2023 - suspendarea aplicării unor prevederi din Legea Învățământului Preuniversitar și din Legea Învățământului Superior -, până în anul școlar/universitar 2026-2027. Sindicaliștii se revoltă, spunând că este anormal și revoltător faptul că anumite prevederi ale celor două legi, care se referă în primul rând, la drepturi ale salariaților din învățământ, să fie suspendate pentru o perioadă atât de îndelungată. 

„Colegii întreabă, pe bună dreptate, de ce au fost prinse în aceste Legi dacă nu se aplică? Nu este normal să se facă experimente «pavloviene» cu salariații din învățământ! Printre cele mai importante articole suspendate se numără: Alocarea pentru sistemul educațional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat; Acordarea de vouchere educaţionale în cuantum fix pentru servicii de sprijin, intervenţii psihopedagogice şi materiale-suport, pentru participare la manifestări ştiinţifice sau de participare la cursuri de perfecționare în domeniul funcției ocupate; Reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual”, subliniază cele trei federații sindicale.

Profesorii spun că au mari semne de întrebare și în legătură cu viitoarea Lege a salarizării care este promisă pentru prima parte a anului, dar nu se mai poate ști de când se va aplica această lege, având în vedere neaplicarea prevederilor celorlalte legi.

 

Următoarea întâlnire cu Guvernul, în Piața Victoriei

La toate acestea se adaugă și coplata la jumătate a voucherelor de vacanță. „Modul în care se intenționează să se acorde voucherele de vacanță, conform acestui proiect de act normativ, Guvernul ar urma să acorde vouchere de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariatul să achiziționeze pachete turistice de cel puțin 1.600 de lei. Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice. Guvernul, dacă nu-și permite să acorde aproximativ 1.400 de lei, așa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună și coparticiparea de minimum 800 de lei. Altfel, vor pierde și salariații, vor pierde și patronatele din turism și, implicit, statul român”, mai spun sindicatele, anunțând că primele acțiuni de protest urmează să fie organizate în curând, în Piața Victoriei din București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

Subiecte în articol: directori scoli licee demisii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri