Totodată, grupul OPEC+, alcătuit din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei și condusă de Arabia Saudită și Rusia, a hotărât în această lună să reducă producția cu două milioane de barili bpd pe zi, cel mai redus nivel din 2020, la începutul pandemiei de COVID-19. În acest context, reprezentantul Rosneft apreciază că poziția Arabiei Saudite este rezonabilă, bazându-se pe cerere și ofertă.
SUA a cerut OPEC+ să nu reducă producția de petrol sau măcar să amâne acest anunț până după alegerile legislative din 8 noiembrie, pentru a menține la preț scăzut prețurile la pompă ale carburanților. Însă acestea au crescut după decizia OPEC+, ajungând la 3,87 de dolari/galon. Washinghtonul a decis astfel accesarea rezervei strategice pentru a calma prețurile.
Totodată, UE vrea să plafoneze costurile gazelor naturale din Rusia, în timp ce cumpără gaze lichefiate din SUA, la un preț de peste patru ori mai mare decât cel practicat de autoritățile americane pe plan intern. Mai mult, gazele lichefiate din Statele Unite au o calitate mai scăzută decât gazele naturale rusești. Deciziile vin în contextul războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.