Numărul ordinelor de protecție cerute de femei pentru partenerii de viață a crescut de la 60 la 90 în doar un an, în județul Argeș. Deciziile sunt emise de instanță după ce victimele au fost abuzate și trebuie să-i țină la distanță pe cei care odată le jurau iubire și respect pentru toată viața. Printre cele care au beneficiat, la un moment dat, de o astfel de hotărâre se află și o femeie în vârstă de 49 de ani care, după o căsătorie de aproape 30 de ani, a devenit victima partenerului de viață. A decis să divorțeze și să ceară unui instanțe să îi facă dreptate pentru anii în care a fost snopită în bătaie, dar rușinea și frica au împiedicat-o să spună ce trăiește. Separarea s-a decis imediat, ordinul a fost dat pentru 6 luni, dar, apoi, victimei i s-a făcut milă de bărbat și l-a primit înapoi. Asta, până când a fost agresată din nou.
De un an, argeșeanca încearcă să își obțină liniștea în casă. Partajul merge greu, cu viteza melcului chiar. Expertize peste expertize, termene la Judecătorie, declarații. Între timp, este nevoită să împartă casa cu fostul soț, care i-a pus lacăt pe baie și bucătărie. Într-un moment în care a simțit că are multe de spus, a decis să îi scrie celui despre care credea că o va iubi și o va proteja toată viața. Scrisoarea are 11 pagini și este atât de șocantă, încât oricine poate accepta cu greu faptul că un om a trăit așa atâţia ani.
„Adu-ți aminte de câte ori m-ai bătut, m-ai lovit și m-ai dat afară din casă noaptea. M-ai bătut în grajd când mi-am pierdut cercelul de aur. Ți-ai pus vreodată întrebarea unde am dormit, cât am suferit și am plâns? Nu. Dacă ție ți-a fost bine, de ceilalți nu te-a interesat. Poate ești curios și vrei să afli acum unde am dormit. Îți voi dezvălui câteva locuri. Am dormit de nenumărate ori în fânar, în fân, am dormit prin grădină, în porumb, am dormit pe terasa casei, între sacii de iută, pentru că îmi era foarte frig. Era iarnă și am fugit în papuci și dezbrăcată, vânătă”, este o parte din lucrurile scrise de Mariana N. pentru fostul ei soț.
Femeia are 49 de ani, este infirmieră și mamă a doi băieți. Unul dintre ei a luat deja calea străinătății, sătul de situația de acasă. Și celalălt băiat a ales să se îndepărteze de casă, convins că doar așa va putea trăi în liniște. Divorțul celor doi soți s-a pronunțat în octombrie 2017, iar procesul de partaj a început în februarie 2018 și e departe de a se fi terminat. Până la o decizie a unui judecător, cei doi împart locuința, dar femeia spune că fostul ei soț a pus lacăt pe baie și bucătărie. La toaletă merge în grădină, deși ar avea toate condițiile pentru o viață normală în propria casă. „Am spart lacătul într-o zi, am curățat în baie și a venit el și a închis iar. A sunat și la Poliție și a spus că el se simte amenințat de către mine, că eu intru peste el. De parcă eu aș fi avut curaj să înfrunt un om care a pus benzină pe mine, să îmi dea foc, sau a sărit la mine cu un cuțit în mână? Sunt o femeie de la țară și ani de zile mi-a fost rușine să spun. Da, rușine. De ce zice lumea, de ce vorbesc oamenii. Nu am avut curaj până la vârsta asta, iar acum aș vrea doar să stau liniștită în casa mea”, spune Mariana.
Ședintele la psiholog, prea scumpe
Dacă rănile fizice i-au putut fi evaluate la Institutul de Medicină Legală, agresiunea psihică este greu de dovedit, pentru că ședințele la psiholog ar costa mai mult decât își permite.
„Acestei femei i s-a tăiat dreptul la intimitate în momentul în care a fost obligată să folosească un wc în fundul curții și să meargă pe la rude ca să poată face baie, măcar o dată pe săptămână”, spune avocatul piteștean Cătălin Gherzan, care subliniază că rănile psihice sunt cele mai adânci.
Bărbatul amenință cu judecata
L-am contactat pe fostul soț al femeii să ne spună și varianta lui și susține că așteaptă ca instanța să facă dreptate. Nu vrea să se mute din locuință pentru că, spune el, ar fi construit-o, dar ar vrea să folosească baia și bucătăria prin program stabilit și semnat la notar. La câteva ore după ce și-a spus punctul de vedere, a revenit cu telefonul, ca să amenințe că ne va da în judecată pentru calomnie și hărțuire. „Având în vedere caracterul violent al bărbatului, conviețuirea în același domiciliu poate fi urmată de alte și alte plângeri la Poliție. Atât timp cât este un bun comun, nu pot fi date acorduri notariale de folosire a spațiilor nepartajate încă”, a precizat avocatul Cătălin Gherzan.
„Traumele psihice sunt cel mai greu de probat în instanță și cele care le afectează cel mai tare pe victime. Rănile fizice dispar, în timp. Cele psihice se cicatrizează foarte greu pentru că întodeauna sunt și repetitive. O astfel de traumă o reprezintă și imposibilitatea de a avea acces la baie și bucătărie”, spune Cătălin Gherzan, avocat
Venus – proiect pentru victime
Mariana N. este doar una dintre miile de femei care sunt victime ale violenţei domestice, un fenomen care înregistrează o creştere îngrijorătoare. În acest context, a fost lansat, ieri, proiectul guvernamental „Venus - împreună pentru o viaţă în siguranţă”. Estimat la 11 milioane de euro, proiectul va fi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman, şi are o durată de implementare de 48 de luni. Se estimează că peste 6.600 de victime ale violenţei în familie vor beneficia de pe urma acestui proiect.
1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa în perioada 2009-2016, ca urmare a agresiunilor suferite în propriile familii.