Miniștrii britanici apelează la intermediari și mobile cu numere necunoscute pentru a evita interdicția de a lua legătura cu Nigel Farage, care le-a fost impusă de șefa guvernului de la Londra, Theresa May. Membrii cabinetului de la Londra vor să ajungă la Farage, cunoscut drept dl Brexit, pentru a avea acces la Donald Trump, cu care artizanul ieșirii Marii Britanii din UE are o relație specială.
Membri ai executivului de la Londra încearcă să-l contacteze pe ascuns pe fostul lider al partidului britanic eurofob UKIP, inițiatorul campaniei pentru Brexit, pentru a-și construi relații cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, cu care Nigel Farage are legături apropiate, scrie „The Telegraph”. Informația vine după ce Farage a declarat că premierul Theresa May le-ar fi interzis miniștrilor săi să ia legătura cu el. Cu mai bine de o săptămână în urmă, aceeași publicație anunța că Farage va fi un intermediar neoficial între miniștrii britanici şi Donald Trump, pentru a asigura menținerea „relației speciale” dintre SUA și Marea Britanie și după alegerea republicanului, în condițiile în care cabinetul de la Londra nu are nicio conexiune cu apropiați ai noului lider de la Casa Albă. Interdicția impusă de May pare să fi fost decisă după refuzul guvernului britanic de a-l numi pe dl Bexit în postul de ambasador al Regatului Unit în SUA, în care Nigel Farage s-a autopropus cu insistență. Mai mult, el a apelat la ajutorul prietenului său de la Washington, iar Trump a forțat prompt numirea lui Farage, transmițând Londrei un mesaj în care preciza că fostul lider UKIP „ar face o treabă minunată” ca ambasador al Marii Britanii în SUA.
Dat afară pe ușă, intră pe geam
Refuzul categoric al Theresei May îl poate determina însă pe Trump să-l numească pe Farage în funcția de consilier comercial prezidențial și i-ar obliga astfel pe miniștrii cabinetului May să negocieze cu europarlamentarul britanic relațiile comerciale dintre SUA și Regatul Unit. Această perspectivă i-a determinat pe câțiva dintre membrii executivului de la Londra să-și creeze propriile canale de contact cu Farage, susține „The Telegraph”. Rugate să comenteze această informație, autoritățile guvernamentale s-au limitat să declare, prin vocea secretarului pentru comerț internațional, However Liam Fox, că nu există nicio interdicție de comunicare cu Farage în interiorul guvernului. Fox s-a dovedit însă volubil atunci când a comentat de ce nu ar fi necesară numirea lui Farage în postul de ambasador. El a precizat că există deja o echipă de experți diplomatici, care știu cum să negocieze cu viitoarea administrație americană. „Trebuie să avem în vedere că administrația nu este singura componentă a guvernului american. Avem la dispoziție și Congresul, unde avem legături foarte puternice”, a precizat Fox, sugerând că Farage nu este singura cale de acces la noul președinte al SUA. Deocamdată, relația dintre Theresa May și Donald Trump nu este una dintre cele mai cordiale, iar Nigel Farage pare să fi contribuit decisiv la acest lucru.
„Faptul că Downing Street refuză să mă accepte și le-a interzis miniștrilor săi să-mi vorbească dovedește nivelul îngust, meschin și tribal la care se află politica britanică. Este o rușine!” Nigel Farage