Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doar 20 din 100 de IMM-uri au credite bancare

Doar 20 din 100 de IMM-uri au credite bancare

de Daniela Ivan    |   

Băncile s-au întors cu faţa către companii şi caută să dea credite firmelor care nu au luat împrumuturi în ultimii doi ani. Cu toate astea, întreprinderile nou-înfiinţate rămân pe ultimul loc în opţiunile bancherilor din cauză că nu au cu ce să garanteze banii luaţi. Doar 1,1% din creditele nou-acordate în primele nouă luni din 2016 au avut ca destinaţie start-up-urile.

Peste 9.200 de firme care nu au mai luat împrumuturi în ultimii doi ani au fost finanţate de bănci în primele nouă luni ale acestui an, potrivit Raportului de Stabilitate Financiară, publicat săptămâna trecută de Banca Naţională a României. Acestea au atras un volum de finanţare de aproximativ trei miliarde de lei.

Datele BNR arată că o pondere importantă în creditul nou-acordat în această perioadă au avut-o întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), respectiv 85% din împrumuturile acordate au ajuns la această categorie de firme. În funcţie de sectorul de activitate, IMM-urile din construcţii şi din imobiliare au luat 26,4% din bani, fiind urmate de firmele mici şi mijlocii din industrie (24,7%) şi de cele care activează în domeniul serviciilor şi utilităţilor (21,7%).

Stocul de credite acordate firmelor care activează în sectoare caracterizate prin inovație și valoare adăugată mare s-a diminuat în luna septembrie 2016 cu 2,5% faţă de perioada similară a anului trecut

În ciuda acestor creşteri, numărul firmelor mici şi mijlocii care au obținut finanțare de la instituțiile financiare autohtone se menține la valori scăzute, respectiv 15,3 la sută din IMM active în luna septembrie 2016 au împrumuturi luate de la bănci. Peste 80% dintre IMM nu au avut niciodată credite bancare, iar cele care au accesat o finanțare au lucrat cu o singură bancă, categoria de firme cu cea mai mică diversificare a creditorilor fiind microîntreprinderile.

Majoritatea creditelor noi au fost contractate cu scopul finanţării stocurilor şi echipamentelor (47,4%), în timp ce aproape 15% au fost împrumuturi pentru investiţii imobiliare.

Firmele nou-înfiinţate, fără susţinere financiară

Din cele 47.000 de companii înfiinţate anul trecut, numai 900 de firme au luat credite de la bănci până în septembrie 2016. Valoarea împrumuturilor deţinute de aceste firme era de 1,1 miliarde de lei în septembrie 2016, reprezentând numai 1,1% din stocul de credite acordate companiilor nefinanciare. În ceea ce priveşte firmele nou-înfiinţate, acestea operează în principal fără susţinere financiară din partea creditorilor bancari, concluzionează raportul BNR.

Modelul de afaceri al băncilor autohtone

Băncile autohtone continuă să aibă un model de afaceri orientat în principal către sectorul populaţiei, creditul nou-acordat în perioada ianuarie-septembrie 2016 fiind direcţionat majoritar către acest tip de clientelă (59%), se arată în raportul Băncii Naţionale. Prin comparaţie, instituţiile de credit din zona euro au finanţat cu precădere companiile (65% din sumele nou-alocate în acelaşi interval). Totuşi, raportul BNR arată că în viitor băncile autohtone se vor uita tot mai atent la firme având în vedere volumul mare de depozite care trebuie investit în credite.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri