Impunerea Certificatului „verde”, pentru a putea avea acces în anumite spații închise, publice sau private, atunci când o localitate se află în zona de incidență de peste trei cazuri la mia de locuitori, a fost considerată, într-un document oficial al Ministerului Justiției, drept nelegală, neconstituțională și discriminatorie. Actul a fost emis de fostul ministru Stelian Ion și a fost adresat ministrului de Interne, Lucian Bode, în luna iulie a anului curent, când Guvernul a pregătit, la vremea respectivă, introducerea obligativității prezentării dovezii de vaccinare, odată cu prelungirea stării de alertă. Două luni și ceva mai târziu, în ciuda faptului că avertismentul vorbea despre imposibilitatea Guvernului de a se substitui Parlamentului, pentru a lua astfel de măsuri, Executivul a introdus aceste obligativități și restricții, ele aflându-se, în prezent, în vigoare pe teritoriu României. Documentul este cu atât mai exploziv, cu cât șeful pe linie de partid al lui Stelian Ion, președintele USR, Dan Barna, care era și vicepremier, declara public că vrea ca Guvernul să găsească soluții pentru obligativitatea vaccinării împoriva COVID-19.
Documentul în cauză a fost dezvăluit de avocata Elena Radu, care a publicat, pe contul său de socializare, două pagini, constând în avizul pe care l-a emis Ministerul Justiției asupra proiectului de hotărâre de Guvern care avea ca obiect prelungirea, începând cu jumătatea lunii iulie, a stării de alertă la nivel național. Actul prezentat îi este adresat lui Lucian Bode și este semnat de Stelian Ion, în calitate de ministru al Justiției. Acesta scrie că „urmare a adresei dumneavoastră nr. 2124/2021, vă transmit, alăturat, originalul proiectului de act normativ menționat, avizat favorabil, cu următoarele observații”.
Ei, bine, aceste observații desființează, practic, proiectul de act normativ. Astfel, se arată că dispozițiile referitoare la accesul persoanelor în baza dovezii vaccinării, precum și cele care condiționează participarea la asemenea evenimente de prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR ori a rezultatului negativ certificat de un test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore „sunt de natură să creeze discriminare, prin raportare la persoanele cărora, din cauza unor afecțiuni medicale, vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 este contraindicată”.
De asemenea, se arată, în actul citat, că „atât legea care dă abilitate Guvernului să emită hotărâri în acest domeniu, respectiv Legea nr. 55/2020, cât și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 133/2000 se referă la măsuri care trebuie luate în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței altor drepturi și libertăți fundamentale, cu respectarea principiului egalității de tratament juridic pentru situații identice sau comparabile”.
Stelian Ion mai menționează, de asemenea, că hotărârea de Guvern „este un act unilateral cu caracter normativ, emis în regim de putere publică, în executarea legii, neputând însă să o substituie și să emită, pe această cale, norme cu putere de lege, deoarece ar trece în atributul legislativ al Parlamentului”.
Avizul: Semnalăm că restricțiile pot fi apreciate ca discriminare
Argumentele reținute de Stelian Ion, în calitate de ministru al Justiției, la momentul redactării acestui document, sunt demolatoare pentru măsurile instituite în prezent, prin introducerea acestui certificat „verde”. Ministerul Justiției îi atrăgea atenția lui Lucian Bode că există jurisprudență care împiedică Guvernul să ia astfel de măsuri, făcând referire directă la Sentința Civilă nr. 166 din 7 iunie 2021 a Curții de Apel Cluj, pronunțată în Dosarul nr. 350/33/2021, prin care s-a dispus anularea în parte a Hotărârii de Guvern nr. 531/2021. Iar în avizul transmis, Ministerul Justiției cita: „constrângerea pe calea hotărârii de Guvern cu măsuri provizorii reluate prin alte hotărâri de Guvern de prelugire a acestor măsuri conduce la permanentizarea acestei situații și la înlocuirea unei legi în acest sens cu o hotărâre de Guvern prin care să se ia măsura privitoare la obligativitatea vaccinării”.
Stelian Ion mai subliniază, în avizul citat, că instituirea stării de alertă a fost justificată, „însă, așa cum prevede Legea nr. 55/2020, măsurile restrictive trebuie să fie cu caracter esențialmente temporar, reglementate în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere altor drepturi și libertăți fundamentale”. Prin urmare, mai sublinia avizul, „semnalăm că instituirea acestor măsuri de limitare a unor drepturi și libertăți fundamentale, în mod repetitiv, prin hotătărâri de Guvern care au fost supuse controlului de legalitate de către instanțele judecătorești, poate fi apreciată ca fiind nelegală, în baza prevederilor Legii nr. 554/2004, deoarece «se încalcă drepturile cetățenilor de a lua parte, în mod egal, la activități, de a avea acces la toate locurile și potrivit folosinței destinate, aceste dispoziții discriminatorii nefiind justificate de un scop legitim, atât timp cât există metode proporționale de atingere a scopului asigurării sănătății populației»”.
Citește și Șeful lui Stelian Ion, Dan Barna, știa că impunerea vaccinării obligatorii este ilegală. Cu toate astea, a făcut lobby pentru ea