Jurnalul.ro Ştiri Locale Doi bărbați din Neamț au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la mustul din beci

Doi bărbați din Neamț au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la mustul din beci

Doi bărbați au fost găsiți luni căzuți într-un beci din localitatea Vădurele, comuna Cândești, județul Neamț, unde fermenta mustul. Aceștia au fost duși la spital, scrie Mediafax.

Potrivit ISU Neamț, pompierii au fost sesizați luni, prin apel la 112, despre faptul că în localitatea Vădurele din comuna Cândești două persoane sunt căzute în beciul unei locuințe. Acest lucru s-a produs din cauza degajării de dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a mustului depozitat în beci.

Pompierii sosiți la fața locului, echipați cu aparate pentru respirat, au scos din beci două persoane.

Victimele, doi bărbați de 68 și 45 de ani, au primit îngrijiri medicale la fața locului și au fost duse la UPU Piatra Neamț.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamț recomandă:
-nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise fără căi de aerisire;
-nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
-verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
-nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
-sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Pompierii arată că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri - cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave.

„Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros”, susțin salvatorii.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri