Jurnalul.ro Editoriale Domnule Eduard Hellvig, nu ar fi oportun să lucrați, pentru o vreme, la Ministerul Justiției?

Domnule Eduard Hellvig, nu ar fi oportun să lucrați, pentru o vreme, la Ministerul Justiției?

de Serban Cionoff    |   

Să mai spună cineva că, dacă vrei nu poți! Iată că niște stări de lucruri pe care mai acum un an sau doi nu cutezam să le vedem clintite nici măcar cu 10 pași la stânga sau la dreapta se mișcă acum din temelii. Mă refer, firește, la schimbările radicale care s-au petrecut în SRI în perioada care s-a scurs de când domnul Eduard Hellvig a preluat funcția de director al instituției. Cea mai importantă fiind, fără doar și poate, trecerea în rezervă a ultra-potentului prin adjunct Florian Coldea, căreia i-au urmat eliberarea din funcție a unor importante personaje mai mult sau mai puțin cunoscute opiniei publice, dar cu mari atribuții în structurile de decizie și de execuție a serviciului. Proces deschis, ca să zic așa, care a înregistrat, azi, un nou moment de referință o dată cu trecerea în rezervă, prin decrete prezidențiale iscălite de președintele Klaus Iohannis, a nu mai puțin de 10 generali din respectiva entitate. Printre aceștia numărându-se și doamna general cunoscută sub numele de scenă Anaconda. Cunoscută-da!, dar nu nouă, muritorilor, ci mai degrabă acoperiților din clanul ,,independenților lumii presei carpato-pontico-dâmbovițene’’. Prietenii știu de ce- nu-i așa?!...

  Firește, în ultima vreme s-au mai petrecut și alte ieșiri din scenă ale unor faimoase personaje ale mecanismelor represive gândite și puse în acțiune de către Amiralul dezastrului Național, Traian Băsescu –între care se înscrie și trimiterea în pensie a șefului STS, generalul Marcel Opriș-,  dar schimbările, pe cât de radicale pe atât de binevenite, operate în structurile SRI de către actualul director Eduard Hellvig rămân cele mai importante și mai pline de înțelesuri. Și nu numai că sunt încărcate de majore semnificații, dar sunt și dătătoare de speranțe. Între care pe prim plan se situează speranța că am apucăm să trăim și vremea sfârșitului faimosului și funestului binom SRI-DNA.

,,Sfârșit’’ este, însă, un fel de a spune, fiindcă, până acum, doar unul dintre parteneri a ieșit din joc. În schimb, DNA și multilateral medaliata sa șefă, Laura Kovesi, se mențin pe poziție și chiar valorifică, în registru propriu, ceea ce au învățat, cu sârg și cu spor, din tezaurul experienței înaintate a partenerului care tocmai ce a fost retras din joc.

 La urma, urmelor de ce nu ar face-o dacă însuși ministrul Justiției, Tudorel Toader, sub a cărui autoritate zice-se că și-ar desfășura activitatea procurorii , o tot scaldă într-o bălteală logoreică din care orice om cu toate țiglele pe casă pricepe că, măcar într-un orizont de timp previzibil, schimbarea șefei DNA, sus-menționata Laura Kovesi, ca și a procurorului general, Augustin Lazăr, ,,nu este oportună’’. Chiar dacă reprezentanți prestigioși ai lumii justiției, Dana Gârbovan sau Ingrid Mocanu, ca și un foarte curajos parlamentar, Liviu Pleșoianu, fac susținute și ferme demersuri pentru a se intra în normalitate. Adică sub auspiciile normelor care garantează supremația legii într-un stat cu adevărat democratic, modern.   

 Cât despre descinderea la DNA a unui desant al Inspecției Judiciare, la solicitarea expresă a domnului ministru de Justiție, asta este altă veste-poveste.  Nu de alta dar va mai curge multă apă pe Dâmbovița până să se încheie investigația, după care se va trece la redactarea concluziilor, iar,mai târziu, la justificarea ,,oportunității’’ acestora. Dacă va mai fi vorba și despre așa ceva?... Justificare care este de competența aceluiași dom ministru, prof.univ.dr. Tudorel Toader, care numai ce s-a întors de la Bruxelles proaspăt mângâiat pe creștet de către însuși prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Până atunci, atât Laura Kovesi cât și Augustin Lazăr fac exact ceea ce știu ei mai bine. Dau cu tifla Parlamentului și, culmea  sâc-sâcului, reclamă la CSM comisia instituită de către puterea legislativă în vederea cercetării celor petrecute la alegerile prezidențiale din 2009. La domnul Augustin Lazăr mă refer, de bună seamă!

 Cu toate acestea, eu aș zice că nu este cazul să ne pierdem orice speranță. Să nu uităm că schimbările categorice operate la propunerea acestui om de verticalitate profesională și fermitate morală care este directorul SRI, Eduard Hellvig, s-au finalizat numai cu aprobarea și sub semnătura președintelui Klaus Iohannis.

 De unde și modesta mea rugăminte:domne Eduard Hellvig, nu credeți că ar fi oportun să lucrați, o vreme, la ministerul Justiției? Nu mult, doar până schimbați- mai bine mai târziu decât niciodată!- câte ceva, pe ici pe acolo, adică prin părțile esențiale,  la vârfurile DNA și ale Parchetului general.

   

 

Subiecte în articol: eduard hellvig
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri