Preşedintele american Donald Trump a devenit ţinta ironiilor pe reţelele de socializare după ce a declarat sâmbătă că este periculos să primeşti refugiaţi, oferind ca exemplu Suedia, despre care a spus că a fost vineri ţinta unui atentat terorist, fapt care nu s-a produs însă în realitate, transmite AFP.
"Uitaţi-vă ce se întâmplă în Germania. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat ieri seară în Suedia. Suedia, cine ar fi crezut? Suedia. Au primit numeroşi refugiaţi, iar acum au probleme la care nu s-ar fi gândit niciodată", a afirmat Trump sâmbătă seară în Florida, într-un discurs virulent în apărarea politicii sale anti-refugiaţi.
El a invocat de asemenea atentatele, de această dată reale, de la Bruxelles, Nisa şi Paris.
Imediat, această informaţie falsă a devenit virală pe Twitter, sub hashtag-urile #lastnightinSweden ('ieri seară în Suedia') şi #SwedenIncident ('incident în Suedia').
Fostul premier suedez Carl Bildt a deschis tirul ironiilor: 'Suedia? Un atentat? Ce a fumat (Trump - n.r.)?'.
Gunnar Hokmark, un eurodeputat suedez, a distribuit un mesaj al unui compatriot care a scris: "Ieri seară, în Suedia, fiul meu a scăpat hotdogul în focul de tabără. Este atât de trist".
"Însă cum ar fi putut (Trump) să ştie acest lucru?", se întreabă eurodeputatul în comentariul său.
Alţi utilizatori de Twitter l-au ironizat pe Trump publicând, sub denumirea de 'plan secret pentru un atentat în Suedia', instrucţiuni cu montare a mobilei de la Ikea.
Contul oficial naţional @sweden, care este administrat în fiecare săptămână de câte un alt cetăţean suedez, a primit circa 800 de întrebări în patru ore.
"Nu. Nimic de acest fel nu s-a întâmplat în Suedia. Nu a avut loc niciun atac terorist", a răspuns responsabilul din această săptămână, o mamă bibliotecară.
Una dintre teoriile care au circulat pe internet a fost că preşedintele american a văzut vineri la Fox News un reportaj despre problemele legate de imigraţie în Suedia, potrivit DPA.
Magnus Ran, cercetător specializat în terorism în cadrul Universităţii de Apărare din Suedia, a scris pe Twtter, după ce s-a uitat la clip, că este vorba de 'ştiri false'.
Sursa - AGERPRES