România se confruntă sistematic cu crize de sânge. La fiecare două secunde, un pacient are nevoie de sânge, însă doar 2% din populaţie donează. Procentul este foarte mic deoarece, pe de o parte, oamenii se tem, iar pe de altă parte fiindcă nu cunosc multiplele beneficii pentru sănătate, care vin la pachet cu donarea.
„Ne confruntăm sistematic cu crize de sânge pentru că oamenii nu vin să doneze în număr mare sau, când o fac, o fac pentru cineva apropiat. Ar trebui să vină în mod constant pentru că, pe lângă faptul că primesc acele tichete de masă, primesc o zi liberă, deci nu trebuie să se supere că stau la coadă în centru să doneze sânge pentru că stau o oră două, dar până la urmă au o zi liberă de la serviciu, primesc reducere în transportul în comun, cu ajutorul Primăriei Capitalei le dăm şi bilete la teatru în ultimul timp”, a spus, ieri, dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, cu ocazia unei acţiuni de donare de sânge, organizată în Parcul Regele Mihai I. Medicul a făcut apel la populaţie să doneze sânge, arătând că astfel se salvează vieţi.
Cu o singură pungă de sânge pot fi salvate trei vieţi, mai spun medicii, precizând că, în general, oamenii nu ştiu că, donând sânge, îşi cresc imunitatea. „Pe lângă faptul că trebuie să ne ajutăm semenii, este foarte important şi pentru cei care donează sânge: au un risc mai mic de a face boli cardiovasculare - aproximativ 30% au arătat studiile recente că este scăderea riscului - este un risc mai mic de a face cancer, tumori maligne, scade riscul de obezitate, în acelaşi timp activăm măduva hematogenă. Este foarte important să avem o măduvă hematogenă antrenată, pregătită, care poate să facă faţă cu brio nevoilor în caz de hemoragii, în caz de infecţii, de inflamaţii. Există şi o speranţă de viaţă mai mare la donatori, ei au un organism mai antrenat”, a explicat beneficiile donării de sânge, locotenent-colonelul Florea Vlădescu, şeful Centrului de transfuzie sanguină al MApN.
„Cel mai important lucru este că starea lor de sănătate este monitorizată, că ei fac analizele din trei în trei luni (...) şi sunt trecuţi printr-o consultaţie medicală sistematic şi aceasta este un mare câştig.(...) Oamenii nu trebuie să se teamă pentru că donarea este un act atât de simplu, nu este periculos, cu condiţia ca donatorul să fie sănătos”, a spus dr. Doina Goşa, director CTS Bucureşti