Două asociații ale magistraților, Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție, denunță „încercarea președintelui Iohannis de manipulare a opiniei publice” prin mesajul postat pe Facebook prin care îi cere explicații ministrului Justiției cu privire la clasarea dosarului „10 august”.
Asociațiile atrag atenția că dosarul a fost clasat prima dată în vara anului 2020, când ministru al Justiției era Cătălin Predoiu, „pentru care domnul președinte a avut public numai cuvinte de apreciere”.
„Atât dna Giorgiana Hosu, fost procuror șef al DIICOT, care a fost unul din procurorii de caz în dosar, cât și dna Gabriela Scutea, procuror general al PÎCCJ, care putea verifica, în calitate de procuror ierarhic superior, actele de urmărire penală, au fost numite în înaltele funcții de conducere de Președintele României, la propunerea aceluiași ministru al justiției, dl Cătălin Predoiu, în ciuda avizului negativ înaintat de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, calificat de Președintele României drept <
De asemenea, cele două asociații mai menționează că procurorii își desfășoară activitatea în baza principiilor legalității și controlului ierarhic, autoritatea ministrului Justiției asupra procurorilor neinterferând cu activitatea de urmărire penală. Asociațiile punctează faptul că justiția se înfăptuiește exclusiv de instanțele judecătorești.
Răspundere politică pentru buna funcționare a sistemului judiciar trebuie să fie asumată de decidenții politici responsabili de numirea în înaltele funcții de conducere din parchete în cursul anului 2020, în contextul întârzierii nepermise a modificărilor necesare „legilor justiției”, mai menționează cele două asociații.
Tribunalul București a decis, marți, clasarea dosarului „10 august”. Decizia este definitivă. Astfel, foșii șefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriți penal pentru intervenția împotriva manifestanților.