S-a mai obtinut un raspuns interesant la intrebarea ce se intampla cu creierul nostru dupa ce inima inceteaza sa bata. Astfel, oamenii de stiinta au constatat ca celulele creierului incep sa intre intr-o stare de depresie.
Potrivit unui studiu elaborat pe aceasta tema, unda de activitate electrica a creierului numita "depresie in propagare" este ultimul episod de functionare a acestui organ inainte de moarte. Expertii au studiat activitatea creierului la pacientii grav bolnavi, inregistrand o ultima zvacnire, care premerge decuplarii finale a celui mai important mecanism al organismului nostru.
Rezultatele acestei cercetari au condus la ideea ca in decurs de cateva minute dupa oprirea inimii, constiinta omului ramane inca vie. Prin urmare, precesul de "stingere" a creierului poate fi stopat si pornit in directie inversa.
Un grup de neurologi germeni au studiat semnalele electrice ale creierului in cazul a 9 pacienti, cu leziuni majore ale creierului si care refuzasera reanimarea. Expertii au sperat ca, prin implantarea unor electrozi va putea fi fixat acel mecanism si momentul exact al evenimentelor care preced moarte propriu-zisa.
Astfel, specialistii au descoperit ca si dupa cinci minute de la oprirea inimii, neuronii creierului inca functionau. Ceea ce inseamna ca, operatiunea de reanimarea trebuie inceputa in acest scurt interval de timp, pentru ca rezultatul sa fie cel dorit, adica readucerea la viata a pacientului.