Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia este dominată de firme tot mai mici

Economia este dominată de firme tot mai mici

de Adrian Stoica    |   
Pierderile generate în economie în perioada 2003-2014 de către firmele autohtone au fost de 190 miliarde lei, iar în cazul celor străine de 203 miliarde lei, potrivit lucrării „După 20 de ani: schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste” publicată de BNR. “Deşi raportul între numărul firmelor cu capital majoritar străin şi numărul firmelor cu capital majoritar autohton este 1:10, raportul între pierderile generate în economie în perioada 2003-2014 este de circa 1:1 (203 miliarde lei în primul caz, faţă de 190 miliarde lei în cel de-al doilea). Profiturile cumulate de companiile cu capital majoritar privat autohton în intervalul 2003-2014 au fost de 361 miliarde lei, în timp ce firmele private, deţinute preponderent de străini, au însumat 261 miliarde lei”, se arată în document.

Antreprenorii români, afaceri de subzistență
Per ansamblu, economia românească este formată din firme de dimensiuni tot mai mici, trecerea timpului negarantând creşterea mărimii companiei. „Majoritatea relativă este deţinută de firme care au la înfiinţare un activ bilanţier cuprins între 1.000 şi 10.000 de lei. Firmele care au active la înfiinţare de peste 500 milioane lei au fost rarităţi în ultimul deceniu. Nici la numărul de firme active la 1.000 de locuitori, România nu stă bine. Deşi numărul acestora s-a dublat în ultimele două decenii (ajungând în 2014 la peste 600.000), numărul de firme la 1.000 de locuitori are cea mai scăzută valoare din UE.

În ceea ce priveşte IMM-urile, contribuţia lor la cifra de afaceri a devenit majoritară (53% în 2014 faţă de 34% în 1994), dar în ultimul deceniu această contribuţie nu a mai crescut, deşi IMM au beneficiat de un volum ascendent de active şi salariaţi. În majoritatea cazurilor, firmele au rămas în clasele de mărime în care s-au născut. În restul situaţiilor, regula este să treacă într-o clasă inferioară privind dimensiunea. Statistica mai arată că productivitatea muncii înregistrată de companiile private cu capital majoritar străin este semnificativ superioară celei înregistrate de firmele autohtone.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri