Economia americană a încetinit în primele trei luni din acest an mai mult decât s-a previzionat iniţial, deoarece cheltuielile de consum au înregistrat cel mai lent ritm de creştere din ultimii aproape cinci ani, arată cea de-a treia estimare publicată joi de Departamentul american al Comerţului, transmit DPA şi Reuters.
Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 2% în primul trimestru din 2018, faţă de un avans de 2,2% previzionat anterior şi o expansiune de 2,9% în perioada octombrie - decembrie 2017.
În primele trei luni din acest an, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat un avans de 0,9%, faţă de un avans de 1% previzionat anterior. Este mai lent ritm de creştere din trimestrul doi din 2013. În ultimele trei luni din 2017 cheltuielile de consum au urcat cu 4%.
În schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 5,8% în primul trimestru din 2018, faţă de un avans de 5,5% previzionat anterior.
Luna aceasta, Rezerva Federală a SUA (Fed) a făcut un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 1,75% şi 2,00% dobânda de politică monetară, cel mai ridicat nivel din 2008.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a apreciat că majorarea numărului de locuri de muncă sprijină creşterea veniturilor şi încrederea în economie, în timp ce expansiunea externă şi reducerile de taxe vor stimula suplimentar avansul PIB-ului SUA. Şeful Fed a avertizat că sunt în creştere temerile legate de comerţ, iar aceste incertitudini determină firmele să-şi amâne investiţiile şi angajările.
Majorarea ratei dobânzii vine într-un moment în care rata şomajului în SUA este la 3,8% - cel mai redus nivel din ultimele aproape două decenii - iar inflaţia este în creştere. AGERPRES