O misiunea de audit care a verificat exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2022 a scos la lumină grave abateri în ceea ce privește gestionarea acestui minister de către udemeristul Eduard Novak. Situaţiile financiare, în ansamblul lor, nu prezintă o imagine fidelă a operațiunilor economice desfășurate de către minister și, de asemenea, ele nu reflectă situația reală a patrimoniului, arată inspectorii Curții. Despre rezultatele acestui audit a fost informată și Elisabeta Lipă, actualul președinte al Agenției Naționale pentru Sport, pentru a dispune măsurile care se impun.
Eduard Novak a rămas în conștiința publică mai degrabă prin controversele în care a fost implicat decât prin performanțele sale manageriale. Să amintim scandalul iscat după ce presa a relatat că, în calitatea de președinte al Federației Române de Ciclism, s-a premiat cu 75.000 de euro pentru performanțele obținute. Ulterior, și-a premiat și tatăl cu suma de 112.000 de euro din fondurile alocate pentru premierea sportivilor și antrenorilor care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, deși el nu participase la această competiție sportivă. Să mai amintim momentul penibil oferit de ministru când, fiind în direct la un post de televiziune, a refuzat să recite versurile din imnul României sau când a jignit-o public pe spadasina Ana Maria Popescu, care tocmai câștigase medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Acum a venit rândul Curții de Conturi să arate dezastrul lăsat în urma sa de fostul ministru Eduard Novak.
Datele din raportările electronice și cele pe hârtie nu coincid
Neconcordanțe între datele prezentate în situațiile financiare centralizate (bilanț și contul de rezultat patrimonial) raportate electronic (prin intermediul platformei online FOREXEBUG cu ajutorul căreia instituțiile publice fac raportările) și datele raportate în situațiile financiare consolidate imprimate pe un suport de hârtie sunt primele lucruri constatate de către auditori, iar diferențele sunt multe și majore, arată raportul. Inadvertențele dintre cele două modalități de raportare au fost în mai multe cazuri chiar și de peste 2 milioane de lei. „Controalele implementate de entitate nu au asigurat prevenirea riscurilor de prezentare eronată a datelor din situațiile financiare centralizate”, este concluzia auditorilor care au dat acum termen până la sfârșitul acestui an Agenției Naționale pentru Sport să remedieze erorile din raportări.
Nereguli la evidențierea activelor fixe și patrimoniului
O altă neregulă constatată se referă la erorile privind evidențierea în patrimoniu a mijloacelor fixe, acestea ridicându-se la 13,29 milioane de lei, din care 13,10 milioane se regăsesc la Complexul Sportiv Național (CSN) Arcul de Triumf București. Erori și mai mari, în valoare de peste 352 milioane de lei, au fost identificate în ceea ce privește înregistrarea în patrimoniul ministerului și a unităților subordonate a valorilor rezultate din actualizarea bunurilor aparținând domeniului public al statului, a bunurilor de natura terenurilor și clădirilor, precum și privind înscrierea la cartea funciară a acestora. Astfel, inspectorii notează că aceste erori au fost constatate la: CSN Arcul de Triumf București (287.353.466 lei); CS Olimpia (4.446.326 lei); CSM Onești (40.720.129 lei); Direcția Județeană de Sport (DJS) Bihor (9.001.839 lei); CSM Călărași (1.353.713 lei); CSN Lascăr Pană (4.600.511 lei); CSN Piatra Arsă (173.499 lei); DJS Satu Mare (2.846.228,2 lei); - CSM Suceava (1.719.461 lei). Raportul Curții de Conturi notează în acest caz că „situațiile financiare întocmite la data de 31.12.2022 nu oferă o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței financiare și a celorlalte informații referitoare la bunurile de natura terenurilor și clădirilor”. Pentru actualizarea inventarului bunurilor aparținând domeniului public al statului, Agenția Națională pentru Sport va avea termenul până la sfârșitul anului.
Omul lui Novak, pus șef la Arcul de Triumf
În iulie 2022, Guvernul a aprobat înființarea Complexului Sportiv Arcul de Triumf din București. Primul director al acestei arene, la care Curtea de Conturi ne spune acum că a găsit multe nereguli, era uns consilierul lui Novak, Septimiu Dan Radu Popa. Numirea era făcută, deși acesta fusese condamnat în 2018 la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru delapidare și fals, fapte comise în perioada în care era vicepreședinte al Bursei Române de Mărfuri.
Neefectuarea activității obligatorii de reevaluare a tuturor activelor necurente (investiții care se așteaptă să fie realizate după un an - n. red), cel puţin o dată la 3 ani, respectiv neînregistrarea în evidenţa contabilă a rezultatelor operațiunilor de reevaluare efectuate, au generat erori de raportare estimate la suma 69.150.527 lei.
Ministerul nu a urmărit recuperarea creanțelor
O altă constatare a auditului este înregistrarea eronată în evidența contabilă a unor drepturi de creanță și neurmărirea încasării acestora de la debitori. Erori estimate la sfârșitul anului 2022 era de 6.746.924 lei, și inspectorii atrag atenția că există posibilitatea ca dreptul de solicitare a unora dintre aceste creanțe să fie prescris. De exemplu, numai ministerul avea de recuperat creanțe în sumă de 5,82 milioane lei, restul trebuind să fie recuperate de către Complexurile Sportive Naționale Sala Polivalentă (397.073 lei) și Piatra Arsă (66.800 lei), Clubul Sportiv Olimpia (317.339 lei) și Clubul Sportiv Municipal Onești (144.274 lei).
Întârziere la depunerea declarațiilor fiscale
Nici măcar în ceea ce privește termenul legal de depunere a situațiilor financiare întocmite la 31.12.2022 acesta nu a putut fi respectat. Deși termenul era de 50 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, situațiile financiare întocmite de Ministerul Sportului și aprobate de ministru, în calitate de ordonator principal de credite, au fost depuse la Ministerul Finanțelor de-abia pe data de 16 martie.