Jurnalul.ro Editoriale Efectul de bumerang al ipocriziei politicianiste

Efectul de bumerang al ipocriziei politicianiste

de Serban Cionoff    |   

În aceste zile, edilii Iaşului şi, desigur, cetăţenii Dulcelui Târg, îşi pun o grea şi foarte îngrijorătoare întrebare:cine va (mai)vota bugetul municipiului în varianta propusă de Mihai Chirica?

Personaj ultra-controversat şi intens contestat pe mai multe flancuri ale frontului politic,aflat sub control judiciar şi care  este suspendat pentru şaizeci de zile din funcţia de primar al urbei. Situaţie în care, după cum era aşteptat, se construiesc felurite scenarii, ele înseşi îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât ieşenii au la activ şi amara experienţă a anului trecut, când aprobarea bugetului municipiul a venit cu o întârziere de aproape cinci luni. Întârziere printre ale cărei principale cauze s-au aflat  încâlcitele urzeli politicianiste al căror mai mult sau mai puţin inspirat jucător la două şi la mai multe capete a fost acelaşi personaj, Mihai Chirica. 

Fac aceste deloc plăcute constatări şi nu pot să nu îmi amintesc faptul că de numele lui Mihai Chirica, fost PSD-ist reconvertit la liberalism în anumite circumstanţe despre care îmi este jenă să vorbesc, se leagă o anumită situaţie pe care nu pot şi nu vreau să o asociez prestigiului Iaşiului- Florenţa României, cum a numit-o G.Călinescu-, rolului său determinant în înflorirea şi afirmarea culturii şi civilizaţiei noastre în context european şi universal.

Mă refer la acea incalificabilă decizie prin care, în septembrie 2017,  Mihai Chirica, i-a interzis, cu de la sine putere, Profesorului universitar doctor Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, să ia parte la dezbaterea cu tema „Rolul elitelor în construcţia României Mari”, consacrată unor proeminente personalităţi care au avut un rol esenţial în consolidarea identităţii naţionale şi în înflorirea vieţii politice, culturale a ţării. Manifestare organizată sub egida acestei prestigioase fundaţii la Muzeul Municipal Iaşi, în cadrul căreia urma să fie vernisată o expoziţie de gravuri şi litografii ale Iaşiului, realizate de prestigioşi artişti plastici pe care oaspetele dorea să le doneze muzeului-gazdă şi, de fapt, ieşenilor. Dar mitocănia primarului Mihai Chirica nu s-a rezumat numai la atât, ulterior a revenit cu un (pretins) Comunicat de presă  în care se susţinea, negru pe alb!, că este imposibil de ştiut la care înaintaşi se referă Adrian Năstase, iar opiniile sale „îl privesc în totalitate şi nu fac obiectul interesului nici al primarului şi nici al ieşenilor, în general’’.

Dincolo de perdeaua fumigenelor retorice, nu este greu de bănuit la ce anume se referea un asemenea mesaj de o crasă bădărănie. Era vorba despre faptul că, la acea vreme, Adrian Năstase- premierul în al cărui mandat România a devenit stat membru al NATO şi,deopotrivă, a purtat şi a finalizat dificilele negocieri în vederea aderării la Uniunea Europeană- era sub interdicţiile diktate de justiţia aservită binomului SRI-DNA, prin instrumentarea, la ordin, a celor două dosare: Trofeul Calităţii şi Dosarul Zambacciaan. Situaţie de care au profitat, cu tot cinismul aferent, agenţii de influenţă ai propagandei  de specialitate pentru a-l ţine, pe Adrian Năstase, cât mai departe de câmpul dezbaterilor de idei pe teme de vital interes pentru destinele României Europene. 

Anii au trecut şi, iată, mai nou, termenii discuţiei s-au răsturnat! În decembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis reabilitarea lui Adrian Năstase. În schimb, ultra-demagogul moralist Mihai Chirica este, în prezent, cercetat în patru dosare pentru grave fapte săvârşite atât în perioada în care a fost primar cât şi ca viceprimar al Iaşiului. Adică şi în anul 2019, când a ordonat ca redutabilul om politic, jurist, diplomat şi universitar Adrian Năstase să nu participe la o manifestare ştiinţifică organizată de către Fundaţia Europeană Titulescu şi care, din fericire, s-a ţinut la Cercul Militar din Iaşi. 

 Acestea ar fi, pe scurt, faptele. Pe care doar le-am rememorat fără, însă, a construi alte scenarii. Deşi, la drept vorbind, ideea efectului de bumerang al ipocriziei politicianiste ar fi, şi în cazul de faţă, principala învăţătură care se desprinde. În schimb, dacă ţinem seama de faptul că, în aceste zile, sunt tot mai ferme vocile care cer un referendum pentru demiterea lui Mihai Chirica, înclin să cred că a venit vremea să se împlinească gândul frumos şi încrezător, transmis ieşenilor, încă din 2019, de către Adrian Năstase. Şi anume să îşi alegă primar „un om înţelept, demn de înaintaşi”.       

Subiecte în articol: Mihai Chirica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri