Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Electrica a atras noi finanţări nerambursabile de 200 mil. euro prin Fondul de Modernizare

Electrica a atras noi finanţări nerambursabile de 200 mil. euro prin Fondul de Modernizare

de Redacția Jurnalul    |   

Electrica (simbol bursier EL) a informat vineri piaţa de capital asupra faptului că filiala Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a atras încă 200 de milioane de euro finanţări europene nerambursabile prin Fondul de Modernizare, relatează Ziarul Financiar.

Distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica (simbol bursier EL) a informat vineri piaţa de capital asupra faptului că filiala Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a atras încă 200 de milioane de euro finanţări europene nerambursabile prin Fondul de Modernizare, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile pentru şapte noi proiecte de investiţii în reţeaua de distribuţie de energie electrică, proiecte a căror valoare estimată este de aproximativ 250 de milioane de euro.

„În ceea ce priveşte costurile neeligibile, conform Metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuţie, pentru mijloacele fixe aferente investiţiilor în reţelele de distribuţie realizate din fonduri proprii în cadrul unor proiecte cofinanţate din fonduri europene nerambursabile, puse în funcţiune începând cu data de 1 februarie 2021, se stabileşte un stimulent în valoare de 2 puncte procentuale peste rata reglementată a rentabilităţii aprobată”, potrivit unui raport de la BVB.

Aceste cinci noi proiecte completează lista celor 13 proiecte de investiţii pentru care DEER a atras circa 250 milioane de euro prin Fondul de Modernizare. Per total, filiala Electrica a atras 450 de milioane de euro din FM.

„Prin strategia noastră de grup, ne-am angajat să îmbunătăţim performanţa infrastructurii gestionate şi să acceleram transformarea digitală a afacerii. Această realizare reprezintă încă un pas în atingerea obiectivului nostru strategic de a accesa cât mai multe fonduri nerambursabile pentru investiţii”, a declarat Alexandru Chiriţă, director general, Electrica.

Societatea a raportat pentru primul trimestru de anul acesta un profit net de 127,7 milioane de lei, în contextul în care emitentul a înregistrat o pierdere netă de 43 de milioane în T1/2023. Veniturile operaţionale au ajuns la 3,5 miliarde de lei, cu 36,7% mai mari decât în perioada similară de anul trecut.

Cu 75% s-au apreciat acţiunile EL în ultimele 12 luni, pe tranzacţii în valoare de 540 de milioane de lei şi o evaluare bursieră de 5,5 miliarde de lei. Puţin sub 50% din capitalul social este deţinut de statul român prin Ministerul Energiei.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: electrica bvb finantari nerambursabile
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri