Firma patronată de Elena Udrea, care a lucrat în arendă cele 291 de hectare de teren arabil de la Nana ale fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost acţionată în judecată pentru fabuloasa sumă de… 403 lei, pe care societatea Agro Green Nana SRL nu a plătit-o furnizorului de apă îmbuteliată. Pentru recuperarea debitului, distribuitorul a fost nevoit să se adreseze instanţei de judecată, judecătorii obligând compania Elenei Udrea să achite datorile restante, dar şi penalităţi pentru întârziere. Aceasta nu este, însă, singura firmă a Elenei Udrea care are probleme zilele acestea. Oana Zamfir a prezentat, vineri, în cadrul emisiunii “Exces de Putere”, faptul că alte două societăţi ale fostei blonde de la Cotroceni sunt date în judecată pentru neplata unor datorii. Băi Boghiş SRL, spre exemplu, firma care i-a achitat Elenei Udrea cauţiunea de cinci milioane de lei, are un litigiu cu Agenţia Naţională Apele Române şi cu Agenţia Naţională de Mediu, în timp ce societatea Tim Rail Cargo este executată de ANAF pentru datorii de 100.000 de euro.
Să împrumuţi societatea la care eşti unic acţionar cu peste 1,16 milioane de lei, iar aceasta să fie acţionată în instanţă pentru debite de 403 lei, asta înseamnă să fii “om de afaceri” în România. Şi încă ce om e afaceri! Firma Elenei Udrea s-a judecat cu furnizorul de apă plată consumată la biroul companiei pe care o patronează şi a pierdut procesul.
Penalităţi de întârziere de 91.99 lei
Păgubitul se numeşte SC La Fântâna SRL, distribuitor de apă îmbuteliată şi de aparate de răcire a acesteia, folosite, în special, în spaţiile de birouri. La începutul acestui an, mai exact în 26 ianuarie, societatea a acţionat în instanţă, la Judecătoria Sectorului 2, din Capitală, unul dintre clienţi, pentru că acesta nu a achitat o datorie mai mică de 100 de euro. Surpriza apare atunci când aflăm cine este datornicul. Nimeni alta decât faimoasa societate Agro Green Nana SRL, compania fondată de Elena Udrea, imediat după ce a divorţat de Dorin Cocoş şi după ce a încasat, de la acesta, sume uriaşe de bani, ca urmare a partajului. Potrivit declaraţiei de avere depuse de Elena Udrea în calitate de deputat în Parlamentul României, aceasta a împrumutat, în nume propriu, societatea Agro Green Nana SRL, în perioada 2014-2015, cu suma de 1.140.500 lei. Această datorie pe care firma o are de returnat Elenei Udrea a crescut, în perioada 2015-2016 la 1.160.098 lei, ceea ce înseamnă că fosta blondă de la Cotroceni a mai “pompat” din buzunar încă aproximativ 20.000 de lei în conturile companiei.
Revenind la procesul privind apa plată, constatăm că, deşi litigiul vizează o sumă infimă, în comparaţie cu milioanele care se vehiculează prin conturile debitoarei, şi, mai ales, având în vedere că vorbim despre firma Elenei Udrea, Agro Green Nana SRL s-a judecat cu SC La Fântâna SRl aproximativ două luni de zile, până la soluţionarea, pe fond, a litigiului. Judecătoria Sectorului 2 a decis, în şedinţa publică din data de 21 martie, să admită în parte cererea distribuitorului de apă şi a obligat societatea Elenei Udrea să achite suma de 403,32 lei, reprezentând debitul realizat, la care se adaugă alţi 91,99 de lei, reprezentând penalităţi de întârziere
Mai are de achitat 208 lei cheltuieli de judecată
Mai mult, instanţa a obligat societatea Agro Green Nana SRL să achite reclamantei şi suma de 208 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în contravaloarea taxei de timbru judiciar şi a taxei percepute de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, de unde, în mod straniu, reprezentanţii La Fântâna SRL au cerut şi obţinut date despre asociaţii şi administratorii companiei debitoare.
Judecătorul a respins, însă, ca neîntemeiat solicitarea formulată de SC La Fântâna SRL privind obligarea companiei Elenei Udrea la plata unui alt debit, în cuantum de 110,58 lei, reprezentând un alt debit pretins neachitat, şi suma de 40,39 de lei, aferentă penalităţilor de întârziere. Distribuitorul de apă îmbuteliată a mai cerut instanţei să oblige SC Agro Green Nana SRL să restituie espressorul (dispozitivul de răcire a bidoanelor din plastic), sau să achite contravaloarea acestui aparat.
Deşi soluţia pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 nu este definitivă, Elena Udrea nu a atacat-o cu apel în termenul prevăzut, de 30 de zile.
Agro Green Nana SRL a fost înfiinţată de Elena Udrea în anul 2013, protejata lui Traian Băsescu fiind unicul asociat al societăţii. Compania a fat administrată, chiar de la înfiinţare, de Tudor Liberiu Breazu, zis “Cici”, anchetat, împreună cu şefa sa, în dosarul Gala Bute. Anul trecut, în 9 februarie, chiar în timpul în care cererile de arestare împotriva Elenei Udrea curgeau de la Direcţia Naţională Anticorupţie către Camera Deputaţilor, aceasta a decis să îl înlocuiască pe omul ei de bază din funcţia de administrator, cu o anume Anca Triff, o colaboratoare a lui Tudor Breazu la fundaţia Proeuropa, fondată tot de Elena Udrea.
De altfel, nu doar Elena Udrea a renunţat, anul trecut, la administratorul Tudor Breazu, ci şi familia Băsescu a renunţat la arendaşul Agro Green Nana SRL, chiar în perioada în care Elena Udrea îşi consuma arestul la domiciliu. În iunie 2015, firma Elenei Udrea a fost înlocuită cu societatea Uniprodcom SRL Călăraşi, administratorul acesteia fiind cel care a depus ultima cerere de plată a subvenţiilor la APIA, pentru moşia lui Traian Băsescu de la Nana. Acesta se numeşte Gheorghe Dume, fost administrator al Avicola Călăraşi.
Băi Boghiş SRL, acţionată şi ea în instanţă pentru neplata unor facturi
Problemele Elenei Udrea nu se opresc, însă, aici. O altă firmă în care fostul ministru a Dezvoltării Regionale şi Turismului este asociat, SC Băi Boghiş SRL, este acţionată în judecată de către Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, pentru achitarea unor facturi restante. Acţiunea a fost depusă, în data de 14 martie 2016, la Secţia Civilă a Judecătoriei Zalău, însă dosarul nu a primit, până la această oră, un termen de judecată. Litigiul vizează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 119/2007, privind măsurile de combatere a întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contractele între profesionişti.
Interesant, în acest caz, este faptul că, în data de 28 ianuarie 2016, societatea Băi Bogiş a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj emiterea unui acord de mediu necesar extinderii şi modernizării Hotelului Boghiş SPA, proiect aflat în dezbatere publică. Băi Boghiş SRL este o firmă pe care Elena Udrea o împarte cu Lia Stanca, soţia fostului general SRI, Viorel Stanca, iar afacerea de la Boghiş a fost “ajutată să existe” chiar de Elena Udrea, pe vremea când conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin alocarea de fonduri de la buget, pentru dezvoltarea localităţii.
În toamna anului trecut, DNA a pus-o pe Udrea sub control judicar sub o cauţiune de 5 milioane de lei, în dosarul în care este acuzată că ar fi finanţat PDL, în anul 2012, cu bani primiţi şpagă de la “băiatul deştept” Bogdan Buzăianu şi în legătură cu preluarea Vilei Săbărel, din Eforie Sud, din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SRL. Udrea a garantat această sumă, punând la dispoziţia statului două terenuri, în suprafaţă de 83.000 de metri pătraţi, plus construcţiile aferente aflate în proprietatea SC Băi Boghiş SRL. La vremea respectivă, avocatul Gheorghe Piperea a precizat că acest lucru este profund ilegal, deoarece Legea privind societăţile comerciale nu permite împrumuturi mai mari de 5.000 de euro pentru administratori şi nici folosirea bunurilor companiei pentru alte scopuri decât destinaţia iniţială. Acest lucru este prevăzut de Legea nr. 3/1990, care prevede, în cuprinsul articolului 272, faptul că “fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societăţii, care se împrumută, sub orice formă, de la societatea pe care o administrează (....) sau face ca una dintre aceste societăţi să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani".