Există un semn caracteristic pentru această boală.
Rujeola apare după infectarea cu virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus, care afectează sistemul respirator, iar apoi se răspândește în organism. Pot fi dezvoltate complicații, în special la copiii sub 5 ani sau la bebeluși. Dar poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Un risc crescut îl au persoanele nevaccinate, cele cu imunitate scăzută și femeile însărcinate.
Persoanele care au trecut prin boală capătă imunitate pe viață.
Semnele rujeolei
Primele semne ale rujeolei la copii sunt asemănătoare gripei și apar la circa 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât.
Totodată, semnul Koplik este caracteristic rujeolei și constă în apariția unor pete albe/gri, asemănătoare cu granule mici de sare, care apar pe mucoasa bucală. Aceste pete apar înainte de erupția cutanată tipică.
Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se extinde pe tot corpul. Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de erupțiile cutanate și pot transmite boala încă 4 zile după ce petele apar. Este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin două săptămâni iar, în situațiile mai grave, 21 de zile.
Complicațiile cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).
Statisticile arată că 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, 1 din 1.000 de bolnavi de pojar moare. Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea.
În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea copiilor a două doze de vaccin polivalent ROR. Pentru adulți, vaccinarea este posibilă oricând.
2.805 de cazuri de rujeolă și 3 decese în 2023
INS a informat, miercuri, că anul trecut au fost confirmate 2.805 de cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi 3 decese.
De asemenea, 2 copii din judeţul Braşov în vârstă de 7 luni, neeligibili la vaccinarea cu ROR, şi un adult de 35 de ani din Bucureşti, nevaccinat antirujeolic, având comorbidităţi (mielom multiplu) au decedat.
Primul deces cauzat de rujeolă de la declararea actualei epidemii s-a înregistrat pe 5 decembrie 2023 la un copil.
Până la 27 decembrie (1 ianuarie - 27 decembrie 2023) au fost 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în Bucureşti. La ultima raportare, de miercuri, numărul a crescut, ajungându-se la un total de 2.805 de cazuri ( 1 ianuarie - 31 decembrie 2023) confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în Capitală.
Cele mai multe cazuri sunt în judeţele Mureş - 761, Braşov - 657, Cluj - 201, Giurgiu - 173, Ilfov - 124 şi în Bucureşti - 378, potrivit antena3CNN.