Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan acuza SUA de complot împotriva economiei Turciei

Erdogan acuza SUA de complot împotriva economiei Turciei

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a atribuit unui ''complot'' american căderea bruscă a lirei turceşti, a acuzat luni SUA că încearcă să lovească Turcia ''în spate'', relatează AFP. 

"Pe de o parte, sunteţi cu noi in NATO, iar pe de alta, încercaţi să-l loviţi pe partenerul vostru strategic în spate. Este acceptabil acest lucru? ", a întrebat Erdogan în cursul unui discurs la Ankara. 

"Pe de o parte, spuneţi că sunteţi partenerul nostru strategic şi, pe de altă parte, ne trageţi la picioare", a spus el. 

Turcia şi Statele Unite ale Americii, doi aliaţi în cadrul NATO, trec printr-o criză diplomatică legată în special de arestarea de către Ankara a unui pastor american, Andrew Brunson, acuzat de spionaj şi terorism. 

Solicitând eliberarea pastorului evanghelic, Statele Unite au impus sancţiuni începând cu luna august împotriva a doi miniştri turci. Ankara a ripostat. 

Aceste tensiuni au accelerat deprecierea lirei turceşti, care s-a devalorizat cu mai mult de 40% de la începutul anului. 

Vineri, criza diplomatică a atins un nou nivel în momentul în care preşedintele american Donald Trump a anunţat că a aprobat dublarea taxelor vamale la importul de oţel şi aluminiu din Turcia, ceea ce a contribuit la continuarea deprecierii lirei turceşti. 

'Să adopţi o atitudine ostilă faţă de un aliat din NATO (...) nu are nicio explicaţie raţională', a mai spus Erdogan în discursul său. 

De asemenea, Erdogan a atacat anumiţi utilizatori de internet acuzaţi că au postat pe reţelele de socializare comentarii menite să dăuneze economiei Turciei. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri