Jurnalul.ro Ştiri Observator Fraudele bazate pe romantism și aplicații de dating, 2% din totalul escrocheriilor raportate în 2023

Fraudele bazate pe romantism și aplicații de dating, 2% din totalul escrocheriilor raportate în 2023

de Redacția Jurnalul    |   

Escrocheriile romantice au reprezentat aproximativ 2% din totalul cazurilor raportate anul trecut, iar media pierderilor financiare înregistrate de victime este de aproape 14.000 de dolari, arată o analiză recentă.

Milioane de utilizatori din întreaga lume apelează la platformele de dating online sau își întâlnesc partenerii prin intermediul rețelelor sociale. Deși aceste platforme oferă comoditate și au dat naștere la numeroase povești de succes emoționante, ele deschid, de asemenea, ușa către escrocheriile romantice online.

Acestea sunt în creștere la nivel global, iar, la nivel mondial, peste 1 din 4 adulți chestionați pentru Raportul Norton Cyber Safety Insights 2023 au declarat că au fost victime ale unei escrocherii romantice sau de dating online. În 2022, aproape 70.000 de persoane au declarat că au fost victime ale acestor escrocherii, rezultând o pierdere cumulată de 1,3 miliarde de dolari.

Conform datelor Binance pentru 2023, escrocheriile romantice au reprezentat aproximativ 2% din totalul cazurilor de escrocherie raportate.

„Deși acest procent poate părea modest, pierderile financiare colective înregistrate de victime au depășit zeci de milioane de dolari, media fiind de aproape 14.000 USD per victimă. Escrocheriile romantice au devenit una dintre cele mai dăunătoare forme de activitate frauduloasă din punct de vedere financiar”, potrivit unui comunicat al Binance.

Conform acestuia, escrocheriile din cadrul dating-ului online îi implică pe infractorii care se maschează cu abilitate în potențiali parteneri romantici, în timp ce exploatează emoțiile indivizilor vulnerabili. Cu toate acestea, în spatele acestor personaje este, de obicei, un escroc care folosește un profil fals. Acești escroci sunt experți în manipulare și construiesc treptat încrederea, totul cu scopul final de a extrage bani sau de a fura informații personale.

Deși criptomonedele nu sunt cea mai frecvent utilizată metodă de plată în aceste escrocherii, ele reprezintă o pondere substanțială de 34% din totalul pierderilor raportate, conform FTC. Potrivit celui mai recent raport privind criminalitatea din domeniul criptovalutelor 2024 al Chainalysis, ponderea din volumul total al tranzacțiilor cripto asociate cu activități ilicite a scăzut de la 0,42%, în 2022, la doar 0,34% în 2023.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: escrocherii romantice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri