Jurnalul.ro Editoriale Este războiul cauza prețurilor mari la energie?

Este războiul cauza prețurilor mari la energie?

de Dan Constantin    |   

Șocul prețurilor la carburanți care s-a înregistrat imediat după declanșarea războiului din Ucraina a fost pus pe o posibilă criză de aprovizionare. De ce a apărut la Beiuș și s-a extins ca o flamă în toată țara, nu a mai explicat nimeni.

După bruma de controale și amenzi, prețurile la pompă nu au revenit la situația inițială, ci s-au fixat cu un leu mai sus față de nivelul lor de start, cel din ultima zi de pace. O jecmănire la nivel național „înghițită” de șoferi, care au acceptat fluctuația irațională a prețurilor „plasată” sub umbrela penuriei  induse de zvoneri bine poziționați în noduri de comunicare. O reducere nesemnificativă înregistrată după scăderea cotațiilor la țiței a înmuiat și severitatea controalelor pe care guvernul le pornise la distribuitori.

 Înainte de „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina, să nu uităm, ne aflam prinși în două alte mari conflicte: războiul facturilor și războiul cu măștile. Pe măsură ce ne obișnuim cu zgomotul luptelor de peste graniță și devenim experți în noile tipuri de arme sau chiar kremlinologi cunoscători ai strategiilor clocite în Piața Roșie, revenim treptat și la războaiele noastre.

 Prețurile la energie și pandemia sunt „conflictele înghețate” care ne apasă în continuare și pentru care nu se duc tratative de pace. S-a produs cel mult un armistițiu pe frontul COVID-19, dar ridicarea restricțiilor nu a liniștit virusul care, iată, nu respectă „încetarea focului”.

Jurnalul de luptă din războiul facturilor arată că „armamentul” pentru domolirea vârtejului pe piața energiei nu este eficient. Toate criticile sunt canalizate spre ministrul energiei, dar folosirea lui pe post de paratrăsnet nu rezolvă problema. În Palatul Victoria se caută un vinovat de serviciu pentru a justifica un fenomen global pe care nu-l poate anihila nicio țară din UE. La Bruxelles se tot anunță planuri, programe, strategii, directive; se convoacă summituri, dar prețurile la energie rămân „sus”. Ele erau cocoțate înainte de conflictul din Ucraina pe catapultă și declanșarea luptelor reprezintă un motiv de justificare

Ce se va întâmpla după ce tunurile nu vor mai bubui în estul Europei? În luna mai s-ar „livra” încă un plan pentru temperarea prețurilor la energie. O piață radical schimbată, cu Rusia eliminată din rândul furnizorilor de petrol, gaze și cărbune, va fi mai „morală”, dar sensibil mai scumpă. Va fi unul din efectele calde ale noului Război Rece în care am intrat. Primăvara de 33 de ani pe care a trăit-o Europa după căderea Zidului Berlinului se încheie. Scumpirea energiei este doar unul din prețurile pe care generația erei digitale le va plăti în acest Război Rece 2.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri