Jurnalul.ro Ştiri Externe Estonia acuză Rusia de încălcarea spațiului aerian prin interferența cu semnalele GPS

Estonia acuză Rusia de încălcarea spațiului aerian prin interferența cu semnalele GPS

de Redacția Jurnalul    |   

Estonia acuză Rusia că a încălcat reglementările internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnale GPS. "Interferența GPS în spațiul aerian estonian a Federației Ruse a afectat aviația civilă din regiunea noastră”, a declarat ministrul estonian al Afacerilor Externe, Margus Tsahkna.

Estonia a acuzat Rusia că a încălcat reglementările internaționale privind spațiul aerian prin interferența cu semnale GPS, iar ministrul de Externe al țării baltice a declarat că va aborda problema cu partenerii săi din NATO și Uniunea Europeană.

Compania aeriană finlandeză Finnair a anunțat suspendarea temporară a zborurilor sale către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS, care au împiedicat aterizarea a două aeronave, relatează Reuters.

Zborurile vor fi suspendate pentru a permite aeroportului să instaleze o metodă alternativă, care să nu se bazeze pe GPS, a precizat Finnair. Majoritatea aeroporturilor au instalat astfel de echipamente.

Compania aeriană finlandeză a declarat că nu știe de unde provin interferențele, dar că a existat o creștere a incidentelor începând cu 2022, anul invaziei Rusiei în Ucraina. Finnair a raportat probleme similare în apropiere de Kaliningrad și la granița de est a Finlandei cu Rusia.

"Interferența GPS în spațiul aerian estonian a Federației Ruse a afectat aviația civilă din regiunea noastră. Procedând astfel, Rusia încalcă reglementările internaționale", a declarat ministrul estonian al Afacerilor Externe, Margus Tsahkna, pe rețeaua de socializare X.

Interferențele GPS au loc acum la altitudini mai mici și într-o zonă mai largă decât în urmă cu șase luni, a declarat, la rândul său, șeful comitetului de siguranță și securitate al Asociației piloților finlandezi.

Subiecte în articol: estonia Rusia gps spatiu aerian
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri