Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cele 4 etape ale metabolismului uman

Cele 4 etape ale metabolismului uman

de Florian Saiu    |   

Timp de decenii, gândirea convențională a susținut că unele persoane sunt „condamnate să se îngrașe”, deoarece s-au născut cu un metabolism lent, așa că nu se poate face nimic în această privință. O altă părere larg răspândită este că, pe măsură ce ne apropiem de vârsta mijlocie, metabolismul încetinește. Aiureli!

„Fiecare om s-a născut cu exact același tip de metabolism! Iar acesta este programat să opereze urmând doar patru tipare de-a lungul vieții unui individ. Apoi, nu metabolismul lent este cel care determină acumularea de grăsime corporală, ci grăsimea este cea care încetinește metabolismul.”, remarca Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). Cum se modifică metabolismul de-a lungul vieții? Ce explică diferențele evidente din modul în care organismele depozitează, procesează și ard energie (inclusiv grăsime)? Are cuvântul Dr. Li: „Cercetătorii au descoperit că toți oamenii sunt programați să aibă exact același tipar metabolic în diverse perioade din viață, doar că acest tipar nu este cel pe care îl credeam cândva.”

Cel mai amplu studiu din istoria umanității

Adică? „În loc să existe metabolisme diferite pentru persoane diferite, din cauza așa-zisei moșteniri genetice, de fapt diferențele dintre metabolismele oamenilor sunt rezultatul devierilor de la tiparul standard, cauzate de grăsimea corporală în exces. Aceste cercetări inovatoare au fost conduse de Herman Pontzer, profesor de antropologie evolutivă de la Universitatea Duke, care a lucrat cu 81 de cercetători reprezentând 47 de instituții din 19 țări. Această legiune de cercetători a analizat 6.421 de subiecți din 29 de țări, cu vârste cuprinse între opt zile și 95 de ani. A fost cel mai amplu și mai ambițios studiu al metabolismului uman realizat vreodată.”

1. De la naștere, la vârsta de 1 an

Rezultatele? „Descoperirile au fost total neașteptate. Pontzer și colaboratorii au descoperit că noi, oamenii, avem, toți, aceleași patru etape ale metabolismului care se desfășoară pe durata vieții, de la naștere, trecând prin copilărie, maturitate și apoi bătrânețe.” Să le luăm pe rând! „Prima etapă începe când ne naștem și durează până la vârsta de 1 an. În timpul vieții intrauterine, metabolismul fătului este asemănător cu cel al mamei, fiind cel pe care îl va avea copilul la naștere. În primul an de viață, metabolismul nou-născutului accelerează totuși pe măsură ce copilul crește. Acest metabolism se activează și accelerează până atinge un vârf cu 50% mai mare decât metabolismul unui adult, valoare ajustată la dimensiunea copilului.” 

2. De la 1 an, la 20 de ani

„A doua etapă durează de la 1 an până la 20 de ani. În tot acest timp, metabolismul încetinește constant față de valorile ridicate din timpul adolescenței și se stabilizează la maturitate. Este incredibil, dar nu există o accelerare metabolică la pubertate sau în adolescență, când adolescenții au puseuri de creștere și nivelurile lor de activitate sunt extreme. În ciuda porțiilor duble pe care le consumă adolescenții, metabolismul lor încetinește pe măsură ce ei avansează în vârstă.”

3. De la 20 de ani, la 60 de ani

„Aceasta este etapa de adult a metabolismului și este extrem de stabilă între 20 și 60 de ani. Nu se schimbă pe durata anilor în care suntem activi profesional. În mod surprinzător, nu se schimbă în sarcină, nu încetinește după menopauză și nici nu există diferențe între bărbați și femei.”

4. Încetinire(a) lentă

„După 60 de ani, metabolismul uman începe să încetinească, dar foarte lent: cu 0,7% pe an. Reține, acest studiu a adunat date de la persoane care aveau și 95 de ani. Totuși, chiar și la vârsta nonagenară, metabolismul persoanei încă mai funcționa la o rată de 74% din nivelul înregistrat la vârsta de 20 de ani, în etapa a 3-a.” La final, un avertisment: „Dacă ai grăsime corporală în exces, ea poate modifica total acest tipar metabolic. Pe măsură ce se acumulează țesut adipos, grăsimea deviază curba metabolismului uman, îndepărtându-l de nivelul normal și sănătos. Nu este o coincidență că un metabolism deprimat poate contribui și chiar agrava bolile cronice. Acumularea de grăsime este un declanșator principal al bolilor cronice. Așa că, păzește-te!”

Conceptul de metabolism datează cel puțin din secolul al XIII-lea și este legat inextricabil de nutriție.

Termenul „metabolism” vine din greacă - „metabole” - și înseamnă „schimbare”.

Subiecte în articol: etape metabolism uman
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri