Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Eu care sunt negru și urât"

"Eu care sunt negru și urât"

de Magdalena Popa Buluc    |   

„Vă voi vorbi despre oamenii petrolului

și despre sufletul lor negru și mai inflamabil decât petrolul…

Vă voi vorbi despre crimele lui și ale oamenilor lui…

Eu care sunt negru și urât…

eu care murdăresc și distrug tot ceea ce ating

și care asemeni petrolului sunt ticălos, pătimaș și ignorant

și nu-mi pasă de prăpădul pe care vorbele mele îl aduc pe lume”

declama în 1934 poetul avangardist Geo Bogza, în al său „Poem Petrolifer”, posibil răspunzând, câțiva ani mai târziu, provocării lansate de Victor Brauner în 1929, în vestita sa pictură suprarealistă „Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde”. În vara acelui an, 1929, pictorul se afla în gazdă la Geo Bogza, pe Valea Doftanei, în Buștenari. Bogza se mutase la Buștenari în 1926, împreună cu fratele său Ovidiu, cu care înființase o fabrică de sifoane, din veniturile căreia trăiau (pe sifoane erau imprimate iniţialele fraților Gheorghe și Ovidiu – G.O. Bogza – ceea ce îi sugerează lui Bogza această formulă de nume de autor).

Pictura reprezentând pe „Geo Bogza arătând capul său peisajului cu sonde” este, probabil, cea mai importantă operă de Victor Brauner aflată în mâini private în România, aparținând perioadei suprarealiste românești, ce a durat până în 1930, anul emigrării sale la Paris - unde se consacră, curând, drept unul dintre cei mai importanți suprarealiști europeni. Prețul de pornire în licitație este de 90.000 euro, iar estimarea de piață este de 100.000-200.000 euro. Capodopera iese la vânzare prin licitație săptămâna viitoare, joi 25 iunie, laolaltă cu încă 30 de lucrări de Victor Brauner, realizate în diverse tehnici, de la acuarelă la afiș la colaj la gravură, în cadrul uneia dintre cele mai valoroase colecții private de avangardă românească formate - și încă rămase - în România.

Lucrările semnate de Victor Brauner, pictorul suprarealist, originar din Piatra-Neamț, Victor Brauner, nelipsite din marile colecții muzeale de artă de avangardă, sunt achiziționate pe piața internațională de artă cu valori record, de sute de mii de euro, Victor Brauner fiind pictorul român (necontemporan) ce atinge în străinătate cele mai înalte valori de tranzacționare. Astfel, lucrarea "Cazul straniu al domnului K", a fost adjudecată la Paris în 2003 pentru 700.000 de euro, ori pictura "Ultra-albastru biosensibil" a fost adjudecată în 2008, tot la Paris cu 550.040 de euro.   

Între cele aproximativ 300 de piese din Licitația unei Colecții de Avangardă se regăsesc și fotografii de epocă ale lui Brâncuși, din colecția criticului de artă Barbu Brezianu sau apariții fotografice inedite ale artistului Jean-Michel Basquiat, lucrări semnate de Andy Warhol, afișele orifinale ale unor turnee Rolling Stones sau Beatles, dar și instantanee ale altor evenimente istorice și personalități celebre.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri