Jurnalul.ro Sport Fotbal international Încep optimile de finală la Euro 2024 cu Italia și Germania favorite în prima zi

Încep optimile de finală la Euro 2024 cu Italia și Germania favorite în prima zi

de Redacția Jurnalul    |   

Elveția va încerca să-și mențină ritmul și să se impună sâmbătă încă o dată în fața deținătoarei trofeului, Italia, în primul meci din optimile de finală ale UEFA EURO 2024. Tot sâmbătă, gazdele, Germania, vor să continue petrecerea în fața rezistentei Danemarca.

- 19:00 Elveția - Italia (Berlin )

„După acest meci, sper ca toată lumea să aibă un pic mai mult respect pentru Elveția", a declarat căpitanul Granit Xhaka după remiza 1-1 a echipei sale cu Germania. Echipa lui Murat Yakin a fost inspirată până acum, cu Xhaka (proaspăt câștigător al unei duble naționale cu Leverkusen) ajutând la galvanizarea unei echipe care pare mai mult decât suma părților sale.

Xhaka nu este singurul câștigător de trofee în acest sezon, din rândurile elvețienilor, după cum chiar mijlocașul Fabian Rieder s-a grăbit să reamintească pentru euro024.com:

„Îl avem pe Yann [Sommer], care tocmai a câștigat campionatul italian cu Inter, și pe Manuel [Akanji], care tocmai a câștigat titlul de campion al Angliei cu Man City. Deci, cu siguranță nu trebuie să ne timorăm [împotriva Italiei]".

Având în vedere dificultățile pe care le-a avut Italia în a trece de grupa sa (au avut nevoie de un gol de ultim moment împotriva Croației pentru a termina pe locul al doilea), echipa lui Luciano Spalletti ar putea fi cea care tremură un pic în timp ce se îndreaptă spre Berlin.

Squadra Azzurra a învins Elveția cu 3-0 în drumul său spre câștigarea Euro 2020, dar actualei generații s-ar putea să nu îi fie aât de ușor.

Cu toate acestea, mijlocașul Stephan El Shaarawy susține că afișarea Italiei ca favorită pentru acest meci este pe deplin justificată. „Nicio echipă nu este fericită să joace împotriva Italiei pentru că avem o istorie fotbalistică", a spus el. "Suntem campioni în exercițiu și nu este niciodată ușor să joci împotriva noastră".

Cu excepția victoriei cu 3-0 a Italiei la Euro 2020, ultimele cinci meciuri dintre aceste echipe s-au încheiat la egalitate.

 

21:00 Germania vs Danemarca (Dortmund )

O remiză 1-1 cu Elveția în a treia rundă a răcit poate o parte din optimismul din jurul gazdelor, după un start fulminant la turneul final, dar modul în care oamenii lui Julian Nagelsmann au luptat pentru un punct - Nicklas Füllkrug reușind egalarea pe final - a arătat o altă latură a caracterului lor.

Directorul sportiv al echipei naționale, Rudi Völler, știe că Germania va avea de înfruntat un adversar greu la Dortmund, caracterizând Danemarca ca fiind „dură fizic și puternică în aer". Fostul atacant a fost martor ocular la poate cel mai faimos meci dintre Germania și Danemarca, când echipa pe care a fost nevoit să o părăsească din cauza unui braț rupt a pierdut în finala EURO '92. Cu privire la formația Danemarcei de astăzi, el a adăugat: "Este greu să-ți creezi ocazii împotriva lor, dar uneori ei înșiși se luptă să înscrie".

Elevii lui Kasper Hjulmand au remizat în toate cele trei meciuri din faza grupelor, o măsură a rezistenței lor și, așa cum a sugerat Völler, poate a dificultății pe care au avut-o în a deschide porțile. Cu toate acestea, apărătorul lui Wolfsburg, Joakim Mæhle, știe că el și coechipierii săi se pot ridica pentru astfel de ocazii mari.

„Germania este o echipă bună și știm ce reprezintă" a spus el. "Ei sunt acasă, dar pentru a câștiga un turneu trebuie să învingi pe toată lumea. Indiferent dacă îi înfruntăm acum, în semifinale sau în sferturile de finală, nu contează. Trebuie să îi batem".

Trei dintre cele mai recente patru meciuri dintre cele două formații s-au încheiat la egalitate, ridicând posibilitatea ca la Dortmund să se ajungă la lovituri de departajare.

 

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri