Jurnalul.ro Editoriale Europa cu ţări mici, mici de tot

Europa cu ţări mici, mici de tot

de Sabina Iosub    |   

Nu mai ţin minte prin ce clasă eram când am dat cu nasul pentru prima dată de harta Europei. Eram destul de mică, încă nu ştiam ce-i aia geopolitică. Harta Europei, pe care mi-o arătase bunicul, după ce tot el m-a învăţat judeţele României, era atunci plină de nişte pete colorate, cele mai multe mari, şi fiecare pată avea un contur bine definit. Am fost chiar contrariată când am auzit că sunt state pe continent mai mici decât cartierul meu. Erau vreo două, trei - Vatican, Luxemburg, San Marino - nişte ciudăţenii pe lângă petele mari care erau Franţa, Polonia sau chiar România. Cum adică state atât de mici, gândeam atunci? Păi cum se apără oamenii ăia dacă-i atacă cineva? Ce ţară-i aia - mă gândeam atunci - care nu are şi munte şi câmpie? Gânduri de copil…

Când acum vreo 10 ani au început să scoată capul în lume mişcările de secesiune, prima imagine pe care am avut-o în minte a fost harta Europei din epoca medievală. O mai ţineţi minte? Harta aceea cu foarte multe ţări mici, mici, mici de tot. Am dat gândul la o parte. Asta nu e Europa mea! După referendumul din Scoţia însă, cineva a numărat statele în care există mişcări de secesiune pentru formarea de state independente ori regiuni autonome. În 22 de state din 47 se manifestă măcar un partid care cere ca o regiune să se desprinda din statul actual într-o formă sau alta! 

Catalonia nu e un caz singular. Tirolul de Sud, Corsica, Har-Cov, Moravia, Bavaria sunt alte zone în care se cere separarea sau autonomia fată de statul actual. Fiecare stat răspunde cum ştie sau cum poate, iar celelalte, nu se bagă. La fel face şi Uniunea. Supărată după Brexit, Europa de la Bruxelles se face că nu vede cum i se destramă ţările. Subiectul e tabu. Se discută doar pe la colţuri, strategia fiind "despre ce nu vorbim, nu există". Iar singura acţiune a Uniunii este să ameninţe secesioniştii de oriunde, pe canale neoficiale, că dacă se desprind de statul actual ies şi din organizaţie.

Tot mai multe voci cer Uniunii să se trezească şi să spună ce fel de Europă vrea. Una cu actualele state sau una cu multe state mici, mici.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri