Cursa de șoareci a Agathei Christie, o capodoperă a genului polițist, a avut premiera la Londra, în 1952, fiind cel mai longeviv spectacol din istoria teatrului, jucându-se de aproape 66 de ani fără întrerupere: a avut deja peste 27000 de reprezentații, iar din distribuție au făcut parte de-a lungul timpului mai mult de 400 de actori!
Pusă în scenă la Teatrul Național ”I.L. Caragiale” în decembrie 2017, în regia cu nerv a lui Erwin Șimșensohn, cu o distribuție dublă, piesa Agathei Christie a ajuns la reprezentația cu numărul 100, care va fi sărbătorită în seara zilei de 14 februarie 2023!
O montare captivantă, cu o distribuție de excepție, replici istețe, umor britanic rafinat și o intrigă palpitantă, al cărei deznodământ pare să se rescrie în mintea fiecăruia dintre noi, pe măsură ce apar noi indicii. Fiecare personaj devine suspect, iar fiecare răsturnare de situație – o lovitură de teatru, în această nouă punere în scenă a uneia dintre cele mai faimoase piese de teatru din lume.
"Abuzarea publicului" sau teatrul la timpul prezent
Chiar de la lansarea din 2014, Programul 9G la TNB dedicat tinerilor artiști de teatru și-a propus să fie un spațiu al libertății și al căutării artistice, al încercărilor de tot felul, al experimentului și al artei rafinate. Noua premieră Abuzarea publicului atinge aceste obiective și face slalom performant între aceste tendințe. Textul lui Peter Handke, în traducerea lui Victor Scoradeț, ia în răspăr tot ceea ce ni se părea că știm despre arta teatrului, aducând în fața publicului o pledoarie atipică pentru un teatru reactiv.
Regizoarea Edda Coza fuge de convenții tradiționaliste și găsește în piesa lui Handke refugiul perfect pentru a interoga, chiar insultându-ne, teatrul, viața, timpul și prezența noastră într-o sală de spectacol. Irina Ștefan, Carol Ionescu, Vlad Brumaru și Dan Coza sunt actorii care o însoțesc în această abordare directă, personală și curajoasă.
“La final, sper cu adevărat să vorbiți și să vorbim, întrucât am convingerea că teatrul deține în continuare forța magică de a-i apropia pe oameni, delimitându-se de toate celelalte medii sociale - fizice și virtuale - care ne dezbină și ne privează de posibilitatea de a asculta și a înțelege perspectiva celui sau a celei de lângă noi.” Edda Coza
Primele reprezentații ale spectacolului Abuzarea publicului vor avea loc pe 19 februarie, 3 și 5 martie 2023, ora 20:00, la Sala Mică a Teatrului Național.