Jurnalul.ro Ştiri Externe Arma îngrozitoare a lui Putin: infanteria de unică folosință

Arma îngrozitoare a lui Putin: infanteria de unică folosință

de Şerban Mihăilă    |   

​​​​​​​Temuții luptători din grupul de mercenari „Wagner” au luat războiul din estul Ucrainei pe cont propriu. Fără sprijinul armatei lui Putin, ei au obținut primele victorii pentru Rusia din ultimele luni. Extrem de sângeroase și de eficiente, trupele „Wagner” nu par să se sinchisească de numărul mare de pierderi suferite și au devenit infanteria de unică folosință a ofensivei rusești în Donețk. Mercenarii care se retrag sunt executați, iar cei răniți sunt abandonați pe câmpul de luptă.

După aproape un an de război și o campanie a Rusiei plină de rateuri, cineva a reușit să bage spaima și în armata ucraineană. Este vorba despre contractorul militar privat „Wagner”, condus de oligarhul Evgheni Prigojin sau „bucătarul lui Putin”, după cum mai este el cunoscut, apropiat al liderului de la Kremlin.

Un document al serviciilor de informații militare ucrainene, ajuns în mâinile CNN, arată cât de eficienți s-au dovedit a fi oamenii lui Prigojin în jurul orașului Bahmut, din regiunea estică Donețk, și cât de dificil este să lupți împotriva lor.

Mercenarii din „Wagner” au fost implicați în mare proporție în cucerirea orașului Soledar, aflat la câțiva kilometri nord-est de Bahmut, și a zonelor din jurul acestuia, iar Prigojin, care se bazează pe un imens fler populist, nu a ratat niciun prilej să-și revendice toate meritele.

Retragerea - interzisă, răniții - lăsați să moară

Raportul ucrainean, datat decembrie 2022, susține că „Wagner” constituie o amenințare unică în perioada următoare, chiar dacă suferă pierderi extraordinare. „Moartea a mii de soldați «Wagner» nu contează pentru societatea rusă”, afirmă raportul.

„Grupurile sale de atac nu se retrag fără o comandă specială. Retragerea neautorizată a unei echipe sau fără a fi rănit este pedepsită prin execuție, pe loc”, susține documentul.

Interceptările telefonice obținute de o sursă de informații ucrainene, ajunse și în posesia CNN, indică, de asemenea, o atitudine nemiloasă pe câmpul de luptă. Într-una dintre acestea, un combatant este auzit vorbind despre un alt soldat, care a încercat să se predea ucrainenilor, în noiembrie. „Cei din «Wagner» l-au prins și i-au tăiat boașele!”, spune soldatul.

Mercenarii răniți sunt adesea lăsați pe câmpul de luptă, ore întregi, mai arată raportul ucrainean. „Infanteria de atac nu are voie să transporte singură răniții de pe câmpul de luptă, deoarece principala lor sarcină este aceea de a continua asaltul până la atingerea obiectivului. În cazul în care atacul eșuează, retragerea este, de asemenea, permisă doar noaptea”, precizează documentul.

Model și inspirație pentru armata rusă

În ciuda unei indiferențe brutale față de victime - demonstrată de Prigojin însuși - raportul ucrainean consideră că tacticile utilizate de „Wagner” „sunt singurele eficiente pentru trupele mobilizate slab antrenate, care alcătuiesc majoritatea forțelor terestre rusești”.

Acest lucru sugerează faptul că armata lui Putin ar putea să-și adapteze în viitorul apropiat modul de operare pentru a se asemăna tot mai mult cu „Wagner”, înlocuind grupurile tactice clasice, formate din batalioane ale forțelor sale, cu unități de asalt. În acest caz, ar fi vorba despre o schimbare radicală față de dependența tradițională a rușilor de unitățile mai mari, mecanizate.

Pe teren, potrivit interceptărilor telefonice ale serviciilor ucrainene de spionaj, unii dintre membrii trupelor mobilizate se gândesc chiar să treacă la „Wagner”. Într-una dintre aceste convorbiri, un soldat compară „Wagner” cu unitatea sa și spune: „Este o diferență ca de la cer la pământ. Așa că, dacă tot am de gând să fac serviciul militar, ar fi mai bine să merg acolo!”.

Cum acționează oamenii lui Prigojin

Raportul ucrainean susține că „Wagner” își desfășoară forțele în grupuri mobile, de aproximativ doisprezece oameni sau mai puțin, folosind grenade propulsate de rachete (RPG) și exploatând informații în timp real, furnizate de drone. Aceste informații sunt descrise de ucraineni drept „elementul-cheie”.

Un alt instrument de care dispun mercenarii este utilizarea echipamentelor de comunicații produse de „Motorola”, mai arată documentul. „Motorola” a declarat pentru CNN că a suspendat toate vânzările către Rusia și și-a închis operațiunile din această țară.

Condamnații din închisorile Rusiei - dintre care zeci de mii au fost recrutați de către „Wagner” în schimbul grațierii - formează frecvent primul val al unui atac și înregistrează cele mai mari pierderi, până la 80%, afirmă oficialii ucraineni. Urmează luptători mai experimentați, cu echipamente de imagistică termică și de vedere pe timp de noapte.

Pentru ucraineni, propriile informații furnizate de drone sunt esențiale pentru a preveni ca tranșeele lor să fie copleșite de atacuri cu grenade. Documentul relatează un incident petrecut în decembrie, în care o dronă a reperat un grup „Wagner” care avansa, permițând apărării ucrainene să îl elimine înainte ca mercenarii să poată trage cu RPG-uri.

În cazul în care forțele „Wagner” reușesc să ocupe o poziție, sprijinul artileriei le permite să sape tranșee și să își consolideze câștigurile. Aceste tranșee sunt însă foarte vulnerabile la atac în teren deschis.

Potrivit interceptărilor ucrainene, coordonarea dintre „Wagner” și armata rusă este deseori deficitară. Într-o astfel de convorbire, un soldat i-ar fi spus tatălui său că unitatea lui a lovit din greșeală un vehicul al „Wagner”.

Inamicul generalilor de la Moscova

Bazându-se pe un imens fler populist, Prigojin a devenit o prezență tot mai virulentă și mai vocală în campania militară plină de rateuri a Rusiei pe frontul ucrainean. El se prezintă pe sine și grupul „Wagner” drept adevărații „patrioți”, prin contrast cu ceea ce ironizează a fi „ierarhia militară” coruptă și incompetentă de la Moscova. Limbajul său devine tot mai dur, iar miza - tot mai mare.

Prigojin a insistat în repetate rânduri că luptătorii săi au fost cei care au capturat orașul Soledar și localitățile din apropiere în ultima săptămână, primele victorii militare ale Rusiei din ultimele luni. „Nicio altă unitate în afară de agenții «PMC Wagner» nu a fost implicată în asedierea orașului Soledar!”, a susținut el.

De altfel, victoriile obținute de „Wagner” sunt singura cale prin care Prigojin poate obține mai multe resurse și, în același timp, sunt esențiale în lupta sa continuă cu conducerea militară rusă, pe care a criticat-o frecvent ca fiind „ineptă” și „coruptă”.

Potrivit serviciilor britanice de spionaj, șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gerasimov, a dat ordine ca soldații săi să fie mai bine pregătiți de acum încolo. Prigojin a comentat, precizând că „războiul este timpul celor activi și curajoși, și nu al celor bărbieriți”. El s-a referit la birocrația de la Kremlin, pe care o mai atacase și în alte ocazii.

La rândul său, comentând noile reguli ale lui Gerasimov, Ministerul britanic al Apărării remarca la începutul acestei săptămâni: „Forța rusă continuă să îndure blocajul operațional și pierderi grele; prioritizarea de către Gerasimov a unor reglementări în mare parte minore confirmă, probabil, îngrijorările numeroșilor săi critici din Rusia”.

Gerasimov a fost numit comandant general al așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina la începutul acestei luni, pe fondul criticilor tot mai numeroase privind progresul ezitant al acesteia.

Pentru Prigojin, principalul birocrat vinovat de eșecurile Rusiei în Ucraina este însă ministrul Apărării, Serghei Șoigu. După toate aparențele, cei doi s-ar fi certat atât din cauza contractelor militare profitabile oferite și apoi luate grupului de companii „Concord”, deținut de Prigojin, cât și din cauza controversatului rol jucat în Siria de mercenarii din trupele „Wagner”.

După ce a apărut în lumina reflectoarelor, în toamna anului trecut, Prigojin a pus în contrast curajul debordant al mercenarilor săi cu conducerea neinspirată a lui Șoigu și a comandamentului militar de la Moscova. După dezastrul de la Harkov, din luna septembrie, când o contraofensivă ucraineană rapidă a forțat retragerea rușilor, Prigojin a scris tot pe canalul său de „Telegram” că înaltul comandament ar trebui să fie forțat să lupte „desculț, cu mitralierele, pe linia frontului”.

Atât timp cât Ministerul rus al Apărării nu va obține suficiente victorii, Prigojin va pocni din călcâie și va cere mai multe resurse pentru „Wagner”.

Se pare însă că grupul este capabil, de asemenea, să obțină arme și prin alte mijloace. Oficialii americani au declarat, săptămâna trecută, că „Wagner” s-a aprovizionat cu arme din Coreea de Nord.

„Luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie și rachete în Rusia pentru a fi folosite de «Wagner»”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

Noul Rasputin

Prigojin pare nu numai ambițios, ci și lipsit de modestie. În timp ce se afla la Soledar, săptămâna trecută, el a declarat că „Wagner” este, probabil, în momentul de față, „cea mai experimentată armată din lume”. El a afirmat că forțele sale au deja sisteme de rachete cu lansare multiplă, propria apărare aeriană și artilerie.

Prigojin a făcut, de asemenea, o comparație subtilă între gruparea sa și rigiditatea ierarhică a armatei ruse, spunând că „toți cei care sunt pe teren sunt ascultați - comandanții se consultă cu luptătorii, iar conducerea PMC se consultă cu comandanții”. „Acesta este motivul pentru care PMC Wagner a avansat și va continua să avanseze!”, a afirmat el.

În urmă cu două luni, Andrei Kolesnikov, cercetător la „Carnegie Endowment for International Peace”, a comparat influența în creștere a lui Prigojin cu cea a lui Grigori Rasputin la curtea țarului Nicolae al II-lea. „Putin are nevoie de eficacitate militară cu orice preț!”, a comentat el, la „Current Time TV”.

„Există o charismă diabolică negativă în Prigojin și, într-un fel, această charismă poate concura cu cea a lui Putin. Putin are acum nevoie de el în această calitate, în această formă!”, a mai spus Kolesnikov.

Prigojin pare să fi fost însă intrigat de comparația cu Rasputin, o figură mistică și care l-a tratat pe fiul țarului pentru hemofilie, o boală hemoragică. Dar, comentând subiectul, el a avut propria sa interpretare.

„Din păcate, eu nu opresc fluxul sangvin. Îi sângerez pe dușmanii patriei noastre. Și nu prin incantații, ci prin contact direct cu ei!”, a spus el.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri