Continuăm seria dezvăluirilor legate de dosarul în care este judecată Ana Maria Pătru, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, acuzată de trafic de influență și spălare de bani. Ieri, “Jurnalul Național” a publicat, în exclusivitate, o scrisoare pe care Ana Maria Pătru i-a trimis-o, din arest, patroanei companiei Siveco, de la care ar fi primit sume de bani în schimbul încheierii de către AEP a unor contracte, în care i-a cerut acesteia să intervină pe lângă procurorii DNA și s-o ajute cu suma de 275.000 de euro. Astăzi, prezentăm denunțul făcut de omul de afaceri Dan Mihai Cernăianu, care devoalează modul în care Ana Maria Pătru a achiziționat, pe numele verișoarei sale, autoturismul Range Rover despre care procurorii vorbesc în rechizitoriu, modul în care i-a facilitat acestuia accesul la fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, și perceperea unei “taxe” de 50.000 de euro în schimbul acestui ajutor. Verișoara Anei Maria Pătru susține, la rândul său, în fața procurorilor, că între Ana Maria Pătru și omul de afaceri în cauză a existat o relație amoroasă, iar că acest autoturism de lux a fost un cadou făcut de acesta președintei AEP.
Conform procurorilor, Ana Maria Pătru este judecată pentru două aspecte separate, având, însă, o sursă comună de primire a banilor care fac obiectul dosarului de corupție. Pe de o parte, este vorba despre o sumă de 210.000 de euro pe care fosta şefă a AEP ar fi primit-o, începând cu anul 2009, de la compania Siveco, bani cu care a achiziționat un apartament în Capitală. A doua parte a acuzațiilor se referă la faptul că aceeași firmă Siveco i-ar fi achitat președintei AEP o parte din contravaloarea unui autoturism de lux, respectiv 15.000 de euro. În schimbul acestor bani, Siveco se afla sub protecția lui Pătru, în ceea ce privește contractele de licitație publică scoase la mezat de către Autoritatea Electorală Permanentă.
Sponsorul, cunoscut prin intermediul consilierului personal al Elenei Udrea
Cea mai importantă depoziție în acest dosar, privind achiziția mașinii de lux, este declarația de martor dată, în data de 31 octombrie 2016, la DNA Ploiești, de către omul de afaceri Dan Mihai Cernăianu, patronul companiei SC Remat Group Management SRL. Acesta susține că a cunoscut-o, în anul 2010, pe Ana Maria Pătru, pe vremea când aceasta ocupa funcția de vicepreședinte AEP. Le-a făcut cunoștință celebrul deja Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, la Ministerul Dezvoltării, implicat în dosarul “Gala Bute”. Lungu este și cel care a insistat pe lângă prietenul său Cernăianu să o cunoască pe Pătru, fiind prieten cu aceasta. „La scurt timp, între mine și Ana Maria Pătru s-a dezvoltat o relație de amiciție, în sensul că ieșeam împreună la restaurant, după orele de program. În acest context, Ana Maria Pătru mi-a creat convingerea că mă poate sprijini în sensul de a interveni ori a-mi facilita întâlniri cu factori de decizie la nivel central, pentru dezvoltarea unor relații comerciale derulate de firma mea în anumite zone de interes”, susține, în declarația dată, Dan Mihai Cernăianu.
Acesta menționează că Pătru a intervenit, în mod concret, la nivel guvernamental pentru el o singură dată. SC Remat Group Management SRL a participat, în anul 2011, la o licitație internațională organizată de către Combinatul Doljchim, deţinut de SC OMV Petrom SA, privind execuția unor lucrări integrate. Firma lui Cernăianu a fost declarată drept câștigătoare a licitației, însă au intervenit unele probleme. „La un moment dat, i-am spus Anei Maria Pătru că între firma mea și SC OMV Petrom SA apăruse o problemă, în sensul că, deși fusesem declarați câștigători ai licitației (…), OMV tergiversa încheierea contractului datorită unei oferte paralele făcute în afara licitației de către Grupul Interagro, care își manifestase intenția de a achiziționa combinatul Doljchim de la SC OMV Petrom SA. Tergiversarea consta în aceea că SC OMV Petrom SA susținea că sunt presiuni politico-economice pentru încheierea contractului cu Interagro. Noi am insistat în încheierea contractului având în vedere că fuseserăm notificați oficial drept câștigători ai procedurii de licitație”, susține Cernăianu.
50.000 de euro, „taxă” pentru o audiență la ministrul Economiei Ion Ariton
În continuare, omul de afaceri arată că Ana Maria Pătru s-a oferit să-i faciliteze acestuia o întâlnire directă cu ministrul Economiei de la acea dată, Ion Ariton, căruia urma să-i depună un memoriu și să-i prezinte situația. „La o dată ulterioară, în urma unei intervenții directe a Anei Maria Pătru la ministrul Economiei Ion Ariton, m-am deplasat la biroul acestuia, ocazie cu care Ion Ariton m-a rugat să confirm că vin din partea doamnei Ana Maria Pătru. După ce i-am expus problema mea, i-am lăsat un memoriu scris pe care l-a primit, promițându-mi că o să-l studieze și să acționeze în consecință”, mai precizează omul de afaceri, care adaugă că, după cum au decurs ulterior lucrurile, a tras concluzia că întâlnirea cu Ariton nu a avut rezultatul scontat.
De altfel, Cernăianu spune că, încă de la primele întâlniri, Ana Maria Pătru i-a sugerat că ar putea fi ajutat de ea cu orice problemă în afaceri, iar la o parte din aceste discuții ar fi participat Nora Bulacu, mama lui Cezar Bulacu, care, la acel moment, era consilier al ministrului Ion Ariton.
Sprijinul oferit de Ana Maria Pătru lui Dan Mihai Cernăianu nu a fost unul gratuit, așa cum reiese din depoziția acestuia din urmă. La începutul anului 2011, Ana Maria Pătru, știindu-l pe acesta pasionat de autoturisme și cunoscând faptul că deține un autoturism de lux marca Range Rover, i-a cerut detalii de natură tehnică cu privire la Range Rover Sport. „I-am spus că o pot ajuta cu datele tehnice și, în acest sens, m-am deplasat la sediul Premium Auto Motors, unde am configurat un autoturism (…), conform cerințelor Anei Maria Pătru și am obținut o ofertă de preț pentru respectivul autoturism. Îmi amintesc că prețul mașinii se situa în jurul sumei de 70.000 de euro. M-am întâlnit cu Ana Maria Pătru (la un restaurant din Herăstrău – n.red), ocazie cu care i-am comunicat oferta de preț, iar aceasta și-a manifestat surprinderea cu privire la costul ridicat al autoturismului. (…) Având în vedere costul ridicat al mașinii, i-am sugerat că nu ar fi convenabil să achite autoturismul cu bani cash și că ar fi indicat să o achiziționeze în sistem leasing”, mai spune Cernăianu.
400.000 de euro trebuia să primească de la compania IT
Ana Maria Pătru i-a precizat martorului că nu își poate permite să cumpere în leasing o asemenea mașină, dar a adăugat că „are de primit de la SC Siveco SA o sumă de bani, circa 400.000 de euro, și că firma Siveco se va ocupa de cumpărarea mașinii. Cernăianu urma să fie sunat de cineva de la Siveco, pentru a se duce împreună cu acesta la dealerul auto. „Percepția mea cu privire la suma de 400.000 de euro la care făcea referire Ana Maria Pătru a fost aceea că reprezintă o contraprestație din partea SC Siveco, probabil pentru ajutorul oferit acestei companii în trecut”, se mai arată în documentul citat. Mai departe, Cernăianu a fost contactat de un anume Orest Robiuc, de la Siveco, unde, la o cafea, a aflat de la acesta că și SC Siveco beneficia, ca societate, de unele discounturi din partea dealerului auto și că nu înțelege de ce este implicat Cernăianu în această afacere. Într-o altă discuţie cu Pătru, aceasta i-a solicitat lui Cernăianu sprijin financiar, până la rezolvarea problemelor cu Siveco, în sensul de a-i da 50.000 de euro necesari achiziției mașinii. „În aceeași discuție, Ana Maria Pătru mi-a precizat, în mod direct, că acest sprijin vine în contrapartidă pentru ajutorul pe care mi l-a acordat până atunci (…). I-am spus că sunt de acord cu suma, dar că vreau neapărat consemnarea acesteia sub forma unui contract de împrumut, ea spunându-mi că o să se gândească la această condiție, urmând a-mi comunica”, declară omul de afaceri. Acesta mai susține că, la acel moment, a înțeles că suma de 50.000 de euro nu avea să-i fie restituită niciodată.
„Se fac presiuni ca firma lui Ghiţă să câștige contractele cu AEP”
La sfârșitul anului 2011, Ana Maria Pătru i-a spus lui Cernăianu că se teme ca nu cumva acesta să-i ceară suma de 230.000 de euro, trecută în contractul de împrumut. Ca atare, omul de afaceri a decis să-i trimită șefei AEP, prin avocat, un act adițional la contract, în care scria că părțile sunt de acord ca banii să fie achitați până în luna decembrie a anului 2013. Soțul Anei Maria Pătru a semnat acest act adițional. La insistențele lui Cernăianu, de reziliere a contractului de împrumut, „chiar dacă suma nu a fost și nu va fi niciodată restituită”, au mai fost încheiate alte două acte adiționale. Primul, în data de 14 decembrie 2012, în care se consemna, în mod nereal, că a fost restituită suma de 150.000 de euro, iar al doilea, încheiat la 23 decembrie 2013, în care, de asemenea, se consemna în mod nereal că a fost restituit tot împrumutul. Toate aceste acte adiționale au fost consemnate în registrul avocatului lui Dan Mihai Cernăianu.
De menționat mai este un episod, consumat în perioada 2013-2014, când Ana Maria Pătru l-a contactat pe Cernăianu, printr-un SMS, în care i-a spus că verișoara sa Elena Andrei a fost căutată de Oficiul pentru Spălarea Banilor. Credea că este vorba de suma de 50.000 de euro, însă, ulterior, a aflat că este vorba despre o altă speță. Tot atunci, Pătru i-a spus omului de afaceri că, înainte de alegerile parlamentare din anul 2012, Irina Socol, patroana Siveco, era foarte supărată că nu a mai câștigat licitațiile organizate de AEP. „Mi-a spus că i-a explicat Irinei Socol că sunt presiuni foarte mari ca, în continuare, contractele de achiziții publice să fie câștigate de SC XOR IT SRL, aparținând lui Ghiță Sebastian”, își încheie declarația dată în fața procurorilor Dan Mihai Cernăianu.
Povestea comisioanelor de la Siveco
La dosarul cauzei se află și o declarație de martor dată în fața anchetatorilor de Andrei Elena, verișoara Anei Maria Pătru. Aceasta a recunoscut că Ana Maria i l-a prezentat pe Dan Cernăianu, „ocazie cu care aceasta i-a spus că omul de afaceri ar dori să-i facă Anei Maria Pătru cadou o mașină” și a întrebat-o dacă este de acord să o achiziţioneze pe numele ei. Elena Andrei a menționat că, „gândindu-se la faptul că Ana Maria Pătru este căsătorită, este persoană publică și pentru că aceasta era implicată într-o relație de iubire cu Cernăianu Mihai Dan, a fost de acord cu propunerea inculpatei”, se arată într-un document existent la dosar.
Din declarația verişoarei, reiese că Cernăianu a plătit avansul mașinii, urmând să achite și diferența de 60.000 de euro. Femeia recunoaște întâlnirea de la firma acestuia, faptul că a primit cash suma, pe care a depus-o, în 5 sau 6 tranșe, în contul său de la BCR. La sfârșit, toată suma a fost virată în contul dealerului auto.