Reprezentanţii Primăriei Constanţa atenţionează că peste 200 de persoane, majoritatea copii, au ajuns în ultimele luni la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din municipiu suferind de hepatită virală A, făcând totodată unele recomandări pentru evitarea acestei boli a "mâinilor murdare".
"Numărul infecţiilor cu hepatită virală A a explodat în Constanţa. Numai în ultimele luni peste 200 de persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa cu acest diagnostic. Şi mai îngrijorător este faptul că cei mai mulţi dintre pacienţi sunt copii", a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, administraţia locală.
Conform sursei citate, specialiştii spun că îmbolnăvirea cu virusul hepatitei A este cauzată, mai ales, de lipsa igienei şi dacă am respecta cele mai elementare noţiuni de igienă s-ar reduce simţitor aceste cazuri. Alţi factori favorizanţi sunt: contactul direct cu persoana infectată; folosirea de obiecte contaminate (veselă, pahare etc); apa/alimente contaminate; WC-uri publice nedezinfectate corespunzător; înotul în bazine insuficient clorinate.
"Îmbolnăvirea ar putea fi evitată prin spălarea pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie, vaccinare după consult la medicul de familie şi la recomandarea acestuia, folosirea de obiecte de igienă personală sau de unică folosinţă, consumul de apă numai din surse autorizate sau depozitarea gunoiului în locuri special amenajate", reiese din comunicat.
Potrivit acestuia, în majoritatea cazurilor, boala se vindecă în totalitate fără a exista leziuni hepatice de lungă durată. Există însă şi situaţii, din fericire foarte rare, când hepatita A poate evolua cu insuficienţă hepatică şi deces, la persoanele în vârstă sau în cazul coexistenţei altor afecţiuni hepatice (de exemplu hepatita B sau C).