Jurnalul.ro Ştiri Social Facilităţi pentru bugetari la care privaţii visează

Facilităţi pentru bugetari la care privaţii visează

de Dan Radu    |   

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru în care se prevede ca în cazul în care inspectorii sociali din subordine sunt implicaţi într-un proces, cheltuielile de judecată şi onorariul avocaţilor să fie acoperite de stat. Această facilitate nu este singura care pune bugetarii în postura de a fi mai favorizaţi ca lucrătorii din mediul privat. Chirilei şi vacanţele subvenţionate, zilele de concediu suplimentare sunt doar câteva din beneficiile angajaţilor la stat.

 

Potrivit proiectului de ordin de ministru, consilierea juridică, cheltuielile de judecată şi onorariul avocatului în cazul inspectorilor sociali vor fi suportate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, în cazul unor procese. Procesele pot fi atât de natură civilă, cât şi de natură penală, sigura condiţie fiind ca faptele incriminate să fi fost comise de bugetari în cadrul desfăşurării atribuţilor de serviciu. Inspectorii sociali vor solicita sumele unei comisii formate din superiori, obligându-se să restituie cheltuielile în cazul în care se dovedeşte că faptele nu au fost comise în timpul serviciului sau dacă vinovăţia acestora este dovedită în cadrul procesului.

 

Concedii pentru ani nelucraţi

De-a lungul anilor, bugetarii au reuşit să obţină o mulţime de alte facilităţi sau bonusuri. De exemplu, angajaţilor din administraţia locală sau centrală li se asigură 75% din chirie, dar nu mai mult de 900 de lei, dacă sediul de lucru se află la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de domiciliul acestora. Măsura a fost luată după ce s-a constatat că nu există suficiente locuinţe de serviciu, banii servind pentru închirierea unei locuinţe din mediul privat. Pentru a avea chiria subvenţionată, bugetarul nu trebuie să aibă un salariu mai mare de 5.000 de lei, excepţie făcând medicii şi profesorii, care pot depăşi pragul. Vaucherele de vacanţă sunt un alt stimulent la care bugetarii au acces. Mai mult, o altă lege prevede ca, dacă un angajat al statului a lipsit un an de la muncă, acesta tot va primi concediu de odihnă şi banii aferenţi acestuia. Bugetarii din cercetare au dreptul la 30 de zile de concediu pe an, în timp ce bugetarii care lucrează în condiţii grele au 10 zile de concediu de odihnă în plus.

Subiecte în articol: ministerul muncii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri