România a făcut progrese „extrem de limitate” în implementarea recomandărilor europene de prevenire şi combatere a corupţiei în privinţa membrilor parlamentului, judecătorilor şi procurorilor, se arată într-un raport publicat ieri de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) - organismul anticorupţie al Consiliului Europei.
Din 13 recomandări primite de la GRECO, două au fost implementate integral, patru parțial și șapte deloc. Conform raportului, principala iniţiativă adoptată în România în privinţa parlamentarilor este adoptarea în octombrie 2017 a unui cod de conduită cu scopul de a reglementa cadourile sau alte beneficii şi managementul conflictelor de interese. Și în acest caz, însă, Consiliul apreciază că formulările din cod sunt prea generale iar regulile inconsistente. De asemenea, în raport se arată că România nu dă atenția corespunzătoare îmbunătăţirii activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în controlarea declaraţiilor de avere şi de interese ale parlamentarilor, deşi metodele de lucru şi capacităţile de procesare a datelor s-au îmbunătăţit. GRECO cere de asemenea îmbunătăţirea transpunerii în practică a deciziilor şi sancţiunilor ANI.
În privinţa reformelor legate de judecători şi procurori, organismul european anticorupție consideră că măsurile pentru a face sistemul de justiţie „mai receptiv la riscurile de integritate” sunt într-o fază incipientă.