Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Fascinantele poveşti ale bisericilor medievale fortificate

Fascinantele poveşti ale bisericilor medievale fortificate

de Diana Scarlat    |   

Circuitele culturale sunt recomandate în lunile de primăvară, când temperaturile nu sunt nici foarte ridicate, nici foarte scăzute, iar prețurile pentru cazare sunt de extrasezon. Cele mai frumoase circuite din țară, în lunile de primăvară, includ bisericile fortificate și castelele din Transilvania, mănăstirile monumente istorice din nordul Moldovei, dar și monumentele unice din Țara Hațegului, care oferă o incursiune în spiritualitatea românilor, conservată timp de două milenii.

Transilvania este fascinantă și pentru zecile de biserici medievale fortificate, ce au vegheat liniștea comunităților din jurul lor, timp de secole. Mai precis, sunt deschise pentru vizitare 52 din peste 160 de astfel de monumente, iar multe dintre ele încă mai funcționează ca biserici, pentru comunitățile care trăiesc și astăzi în aceste zone, chiar dacă numărul sașilor s-a redus drastic, în ultimii 40 de ani. Ceea ce fascinează la aceste monumente specifice Transilvaniei este conceptul medieval multifuncțional. Erau biserici în vreme de pace, dar deveneau cetăţi cu ziduri de apărare, în vreme de război.

Fortificația de la Prejmer

La doar 25 de kilometri distanță față de Brașov, unul dintre cele mai bine conservate astfel de monumente este fortificația de la Prejmer, ale cărei ziduri adăposteau familiile din comunitatea locală de sași, în vremuri tulburi. În centrul fortificației se ridică, mândră, și astăzi, biserica evanghelică, în stil gotic, în care s-au rugat timp de sute de ani credincioșii. Zidul circular care o înconjoară este împărțit în 272 de camere cu rol de depozit și adăpost. Pereţii groşi, de piatră, au fost construiți în așa fel încât să protejeze în fața unui asalt, dar și pentru a păstra o temperatură scăzută, bună pentru conservarea alimentelor, în orice anotimp. Fortificația mai includea o școală, un atelier al rotarului şi o moară de zdrobit fructe. Fiecare familie deținea o cameră în care se putea retrage, iar în spațiul care i se atribuia putea să-și țină la adăpost obiectele de valoare și proviziile, astfel încât să poată supraviețui unui asediu îndelungat.

Pe urmele istoriei

Nu doar județul Brașov deține astfel de fortificații, ci aproape toate zonele Transilvaniei. În afară de Prejmer, din patrimoniul UNESCO mai fac parte monumentele de la Câlnic, Valea Viilor, Biertan, Viscri, Saschiz, Dârjiu, iar din circuitele turistice pe urmele bisericilor fortificate nu trebuie să lipsească bisericile medievale din cele şapte oraşe săseşti – Brașov, Sibiu, Mediaş, Bistriţa, Orăştie, Sebeş și Sighişoara - și nici fortificațiile de la Cisnădioara, Cârţa, Hărman, Cincşor sau Mălâncrav. Un astfel de circuit al bisericilor săsești fortificate se poate completa cu vizitarea cetăților medievale din Transilvania. Multe dintre ele au fost renovate recent și își primesc vizitatorii ca adevărate muzee cu programe interactive și evenimente organizate între zidurile seculare.

Cetatea Râșnov

Cea mai vizitată este Cetatea Râșnov, care a renăscut în urma eforturilor depuse de administrația locală, în ultimii zece ani, după ce a fost mai întâi victima unui proiect greșit de Ministerul Culturii și risca să fie distrusă. Astăzi, cetatea este un adevărat loc de pelerinaj, fiind vizitată de circa 500.000 de turiști români și străini, în fiecare an, iar numărul vizitatorilor a crescut de la un an la altul cu aproape 100.000, dublându-se anul trecut față de 2013.

Cetatea Rupea

La viață a revenit şi Cetatea Rupea, ea fiind redeschisă recent pentru vizitatori, după ce a fost renovată, cu eforturile susținute ale membrilor fundației ADEPT Transilvania și cu sprijin substanțial din partea autorităților locale. ADEPT Transilvania este asociația care a scos din anonimat și satul Viscri, după ce l-a descoperit Prințul Charles, iar acum colaboarează îndeaproape cu Primăria Saschiz, pentru a reda strălucirea de altădată a cetății cu același nume, din inima Transilvaniei.

Cetatea Saschiz

Situată între Braşov şi Sighişoara, Cetatea Saschiz a fost promovată până astăzi doar ca ruină ce poate fi vizitată de cei care vor să meargă pe urmele istoriei zbuciumate a Transilvaniei, chiar și acolo unde doar pietrele din vechile ziduri fortificate mai spun povești. De trei ani, la Saschiz se organizează concursuri de ciclism pentru corporații, astfel încât locul a devenit deja un „trend” ce atrage vizitatori chiar înainte de a fi renovat, iar succesul ativităților din ultimul timp i-a încurajat și pe localnici să se orienteze către dezvoltarea pensiunilor în localitate, ceea ce până acum câțiva ani nici nu visau.

Cetatea Feldioara

În județul Brașov poate fi vizitată, de anul trecut, și Cetatea Feldioara, renovată recent și reintrodusă în circuitul turistic. Iar cei care vizitează județul Sibiu trebuie să știe că se pot caza în vechiul palat construit de baronul Samuel von Brukenthal din Avrig, a cărui strălucire a fost redată parțial de actualii proprietari. Palatul a fost celebru timp de două secole, nu doar datorită clădirii principale, copia fidelă a celei din centrul Sibiului, cunoscută ca Muzeul Brukenthal, ci mai ales pentru grădina grandioasă ce a adus în inima Transilvaniei celebra Oranjerie, cu fructe exotice și „crema” nobilimii austriece din secolul al XVIII-lea.

Monumentele din fascinanta Țară a Hațegului

Mergând spre vest, unul dintre cele mai frumoase circuite turistice unește Cetatea Deva cu celebrul Castel al Huniazilor și cu două dintre cele mai speciale biserici medievale, unice în lume, ca arhitectură: biserica de la Densuş şi Rotonda, de la Geoagiu. Țara Hațegului înseamnă și Sarmizegetusa Ulpia Traiana și tărâmul mitic al dacilor, unde, la fiecare pas, se poate găsi o poveste demult uitată, despre strămoși. Este ținutul de basm, din inima Munților Retezat, care adăpostește ruine antice, fortificații medievale, biserici de piatră, având cea mai mare densitate de situri culturale din țară. Pasionații de istorie naturală pot merge aici și pe urmele dinozaurilor, ale căror fosile au fost descoperite în geoparcurile din Hațeg. Un circuit de trei zile poate include traseul de la Sibiu la Mănăstirea Prislop, mergând apoi spre Hațeg. O zi a circuitului poate fi dedicată naturii și gastronomiei locale. Iubitorii de natură se pot bucura aici de Pădurea cu Zimbri (Slivuț), Parcul Național Retezat și de Cascada Lolaia. Iar amatorii de gastronomie se pot opri să viziteze gospodăriile tradiționale, precum cele din Sălașu de Sus, unde se pot degusta celebrii cârnați „Virșli”, specifici Hunedoarei, făcuţi conform unei rețete vechi de sute de ani. Cea de-a treia zi a unui astfel de circuit ar putea include vizitarea Castelului Corvinilor, din Hunedoara, cea mai mare fortăreață din țară, apoi Cetatea Deva, situată la 90 de kilometri distanță. Cetatea a fost recent restaurată. De la Deva se poate pleca spre Densuș, apoi spre Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Biserica Rotonda de la Densuș este un monument arhitectonic unic în lume, nu doar în spațiul românesc. În aceeași zonă se poate vizita și Cetatea Colț, care a fost sursă de inspirație a romanului „Castelul din Carpați”, scris de Jules Vernes. Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala romană a provinciei Dacia, Santamaria-Orlea, cea mai mare biserică medievală din Țara Hațegului, și Sarmizegetusa Regia ar putea încheia cu succes unul dintre cele mai frumoase circuite culturale din țară.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri