Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fed va majora din nou dobânda cheie din cauza inflației galopante

Fed va majora din nou dobânda cheie din cauza inflației galopante

de Redacția Jurnalul    |   

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va majora din nou dobânda de referință, chiar peste estimările anterioare, ca replică la creșterea inflației, a afirmat Jerome Powell în Congresul SUA, scrie Reuters.

"Cele mai recente date economice sunt mai solide decât ne-am aşteptat, ceea ce sugerează că nivelul final al dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât am anticipat anterior. Dacă totalitatea datelor arată că este necesară o înăsprire mai rapidă, vom fi pregătiţi să majorăm ritmul creşterii dobânzilor", a spus președintele Fed. 

Prețurile de consum au crescut în ianuarie 2023, în cel mai rapid ritm din ultima jumătate de an, cu 0,6%, după 0,2% în decembrie 2022. În ritm anual, majorarea a fost de 5,4% în ianuarie 2023 și de 5,3% în decembrie 2022. 

Reuniunea de politică monetară a Fed se va desfășura pe 22 martie dar anterior sunt așteptate cifrele privind șomajul pentru februarie 2023 și cele pentru inflație. 
"Procesul revenirii inflaţiei la ţinta Fed de 2% este de lungă durată şi va fi probabil dificil. Pentru a reface stabilitatea preţurilor, va trebui să vedem o inflaţie mai scăzută în sectorul serviciilor, iar piaţa forţei de muncă s-ar putea confrunta cu dificultăţi", a precizat Jerome Powell. 

În ședința monetară anterioară, Fed a crescut dobânda cu 25 de puncte de bază, ajungând astfel la 4,50% - 4,75%, cel mai ridicat nivel din 2007.
"Putem spune acum, pentru prima dată, că procesul dezinflaţionist a început. Acesta este un lucru bun", a spus oficialul Fed.

Subiecte în articol: fed sua dobanda cheie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri