Jurnalul.ro Cultură Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo - "Libertate", cel mai nou film în regia lui Tudor Giurgiu, a primit Premiul juriului, la secţiunea CineLink Work In Progress

Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo - "Libertate", cel mai nou film în regia lui Tudor Giurgiu, a primit Premiul juriului, la secţiunea CineLink Work In Progress

de Magdalena Popa Buluc    |   

"Libertate", cel mai nou film în regia lui Tudor Giurgiu, producător Oana Giurgiu, a primit Premiul juriului, la secţiunea CineLink Work In Progress, la Festivalul de film de la Sarajevo, anunţă Institutul Cultural Român.

Cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, desfăşurată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, s-a încheiat vineri seara cu gala de decernare a premiilor.

Filmul de animaţie „Amok", în regia lui Balázs Turai (Ungaria, România, 2022, 15 min.), care a fost proiectat în premieră regională la Festivalul de la Sarajevo, a câştigat premiul "Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun scurtmetraj". 

Filmul regizat de Balázs Turai a avut premiera pe 13 iunie în Franţa, la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy, unde a câştigat Premiul Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj, devenind astfel eligibil pentru nominalizarea la Oscar.

„Soţul meu musulman/My Muslim Husband", regizat de Daniel Bărnuţi şi Alexandra Lizeta Bărnuţi, a primit premiul "Filme care contează", în cadrul secţiunii Zilele Industriei CineLink.

Lista câştigătorilor din secţiunea CineLink este completată de producătoarea şi regizoarea Oana Giurgiu, care a obţinut Premiul EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) în cadrul Co-Production Market Awards.

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la a 28-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 12-19 august 2022 în capitala Bosniei şi Herţegovinei, zece dintre filmele prezentate fiind producţii cinematografice româneşti.

Festivalul de la Sarajevo pune un accent special pe regiunea de Sud-Est a Europei (Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina), aducând în lumina reflectoarelor filmele, talentele şi proiectele viitoare din regiune.

Iniţiat în 1995 de Obala Art Centar, spre finalul Asediului de la Sarajevo, cu scopul de a ajuta la reconstruirea societăţii civile şi la păstrarea spiritului cosmopolit al oraşului, Festivalul din Bosnia Herţegovina a ajuns unul dintre cele mai importante festivaluri de film din regiune.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri