Jurnalul.ro Ştiri Social Fobiile online ale românilor

Fobiile online ale românilor

de Theodora Şutiu    |   

Potrivit unui studiu realizat de YouGov pentru Google în 2019, cele mai mari îngrijorări ale românilor privind siguranţa pe internet vizează compromiterea parolelor şi malware-ul. 49% dintre cetaţenii ţării noastre sunt interesaţi în primul rând de protecţia datelor, în special cele financiare.

37% dintre români declară că cineva a încercat să le acceseze datele personale, inclusiv parole şi date bancare, prin metode înşelătoare, pretinzând a fi o sursă legitimă. În topul temerilor, pe locul doi, cu 19%, se află informaţiile personale, iar pe al treilea loc, momentele personale, precum fotografii, cu 9%.

La capitolul ameninţări online, 28% dintre participanţii la studiu au spus că li s-a infectat computerul cu un virus sau software, ceea ce a dus la manipularea, furtul sau ştergerea datelor cu caracter personal. Şi conturile de pe reţelele de socializare reprezintă o problemă. Un sfert dintre români reclamă că cineva le-a accesat în mod neautorizat conturile din reţelele de socializare sau de e-mail.

Nu îşi schimbă parolele

Un sfert dintre români (26%) spun că folosesc cel puţin o dată pe lună un instrument de verificare a setărilor de securitate, precum Google Security Checkup. De cealaltă parte, un alt sfert spun că nu au făcut niciodată acest lucru sau fac aceste verificări doar o dată la 6 luni (16%). În ceea ce priveşte actualizarea parolelor online, cei mai mulţi dintre români (25%) spun că fac acest lucru mai rar decât o dată la 6 luni. Puţini nu au făcut lucrul acesta niciodată (9%), în timp ce 19% îşi actualizează parolele la 2-3 luni.

Soluţia Google de protejare împotriva acestor atacuri: autentificarea în doi paşi, care combină ceva ce ştii (parola) cu ceva ce deţii (un dispozitiv de securizare sau un cod).

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri