Focurile de veghe au fost aprinse duminică seara în peste o sută de localităţi din Ţinutul Secuiesc pentru a reitera solicitarea autonomiei, informeaza hirado.hu.
La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălţimile din apropierea aşezărilor a fost citită proclamaţia evenimentului, semnată, ca şi în anii precedenţi, de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe.
Documentul subliniază: autonomia teritorială ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii în Ţinutul Secuiesc. De asemenea, se afirmă că populaţia Ţinutului Secuiesc solicită în continuare autonomia teritorială chiar şi după epidemia de coronavirus și după toate tensiunile vieţii internaţionale.
„Declarăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă pentru cetăţenii Ţinutului Secuiesc. Voinţa şi exigenţele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucţiei autorităţilor, am reuşit să acţionăm la nivel european în interesul Ţinutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internaţional. Mai avem o sarcină în faţa noastră: crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cărţii de identitate secuieşti. Fie ca această seară să fie un moment în care toţi membrii comunităţii să-şi conştientizeze această sarcină, ea să devină pentru toţi o experienţă personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună în viitor” – se arată în documentul remis agenţiei ungare de presă MTI.
Principalul organizator al focurilor de veghe, Zoltán Gazda, a declarat agenţiei MTI: „Oamenii s-au adunat în jurul focurilor de veghe în peste 100 de localităţi din Ţinutul Secuiesc, la primele ore ale serii, la apelul CNS”. El a adăugat: „Citirea proclamaţiei a fost un element permanent al programelor, dar evenimentul a avut peste tot şi un caracter local. În unele cazuri, au luat cuvântul şi vorbitori locali, în timp ce în altele aprinderea focurilor a fost însoţită de o slujbă religioasă sau un program cultural. În unele locuri, focul de veghe a fost înconjurat de husari călare în uniformă, în alte locuri participanţii au fost invitaţi la un gulaş la ceaun. În cele mai multe locuri s-a cântat în jurul focului”.
(sursa: Mediafax)