Autorităţile române vor să încheie anul viitor contracte de finanţare pentru oferirea de servicii sociale în comunitate copiilor care în momentul de faţă beneficiază de sprijin în 50 de centre de plasament, a declarat joi preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman.
'S-a lansat un prim call pe Programul Operaţional Regional. Termenul de depunere a proiectelor este la începutul lunii ianuarie. Pe acest call vor aplica autorităţile pentru 50 de instituţii. Încercăm să identificăm alte surse de finanţare ca să continuăm acest proces, astfel încât să reuşim să atingem ce ne-am propus în strategie - închiderea centrelor clasice şi mari până în anul 2020. Măcar să fie contractată închiderea lor, dacă nu va fi finalizată', a afirmat Coman.
Pe lângă proiectele de închidere a celor 50 de centre de plasament din România, autorităţile mai pregătesc alte 20 de proiecte similare care le vor înlocui pe cele care vor fi refuzate la evaluare. Toate proiectele, potrivit sursei, au la bază o metodologie unitară de închidere a centrelor, astfel încât procesul de dezinstituţionalizare să fie o soluţie pentru fiecare copil din aceste centre.
'Este un proces construit împreună cu autorităţile judeţene. Sunt locuri în care procesul merge mai uşor, locuri în care merge mai greu. Dar gândiţi-vă că acest proces va afecta nişte resurse umane. Opinia noastră este că evaluarea de personal pe care o facem acum nu e decât în ajutorul autorităţilor care sunt angajatorii personalului din domeniu', a mai spus preşedinta ANPDCA.
Planul de prioritizare a instituţiilor care vor fi închise a fost întocmit în cadrul unui proiect prin care s-au evaluat 168 de centre de plasament din România.
Procesul de dezinstituţionalizare a copiilor dezavantajaţi a început, potrivit Gabrielei Coman, în perioada 1999-2000, atunci când 300 de centre de plasament din România au fost închise în urma derulării unor proiecte finanţate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Banca Europeană pentru Investiţii şi de organizaţii neguvernamentale.
Preşedinta ANPDCA participă zilele acestea la Tulcea la reuniunea Corpului Profesional al Specialiştilor în Servicii Sociale (CPSSS) din cadrul Asociaţiei Municipiilor din România.