Jurnalul.ro Ştiri Externe Fosta lideră din Myanmar, grațiată dar în detenție

Fosta lideră din Myanmar, grațiată dar în detenție

de Redacția Jurnalul    |   

Conducerea militară din Myanmar a grațiat-o pe Aung San Suu Kyi, fosta lideră a țării. Ea a fost iertată pentru cinci infracțiuni pentru care fusese condamnată la 33 de ani de închisoare. Totuși, Suu Kyi va rămâne în detenție, potrivit Reuters.

Laureata Premiului Nobel, care săptămâna trecută a fost mutată din închisoare în arest la domiciliu, se află în detenție de când armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat la începutul anului 2021.

Ea neagă toate acuzațiile care i se aduc. În urma unor procese despre care comunitatea internațională a spus că sunt manipulate politic, Suu Kyi a fost condamnată pentru numeroase infracțiuni, inclusiv fraudă electorală și corupție.

Radioteleviziunea din Myanmar a anunțat marți grațierile, dar o sursă a declarat că ea va rămâne în detenție.

„Ea nu va fi liberă din arest la domiciliu", a declarat sursa.

Suu Kyi, în vârstă de 78 de ani, fiica eroului independenței Myanmarului, a fost plasată pentru prima dată în arest la domiciliu în 1989, după proteste uriașe față de zeci de ani de regim militar.

În 1991, ea a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru campania în favoarea democrației, dar a fost eliberată din arestul la domiciliu în 2010. Ea a câștigat alegerile din 2015 și a fost înlăturată de la putere în urma loviturii de stat din 2021.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: aung san suu kyi gratiere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri