Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Guvernul interzice o manifestaţie sindicală la Paris împotriva reformei codului muncii

Franţa: Guvernul interzice o manifestaţie sindicală la Paris împotriva reformei codului muncii

Guvernul francez a interzis miercuri o manifestaţie împotriva reformei codului muncii pe care voiau să o organizeze joi la Paris sindicatele care se opun acestui proiect, de teama izbucnirii unor violenţe similare cu cele de la defilări precedente, relatează AFP.

Această decizie, o premieră pentru o manifestaţie sindicală în ultimele decenii, a fost luată după refuzul a şapte sindicate contestatare să organizeze o adunare statică, ce este considerată a fi mai uşor de controlat de către autorităţi. Prefectul de poliţie a transmis printr-un comunicat că "nu există altă opţiune decât interzicerea organizării manifestaţiei".

Într-un comunicat, liderii sindicatelor FO şi CGT, Jean-Claude Mailly şi, respectiv, Philippe Martinez, au reacţionat imediat, cerând "să fie primiţi rapid" de ministrul de interne Bernard Cazeneuve.

Interzicerea manifestaţiei este o 'eroare istorică', a spus la postul de televiziune I-Télé deputatul Christian Paul, liderul socialiştilor 'opozanţi', care sunt împotriva a ceea ce ei susţin a fi virajul liberal pe care l-ar fi luat guvernul de un an.

"Consider că este o eroare istorică, şi îmi măsor bine cuvintele. Este pentru prima dată după 1958 când un guvern, un prim-ministru, interzice o manifestaţie organizată de marile confederaţii sindicale", a declarat Christian Paul.

Cu scurt timp înainte de anunţul executivului privind interzicerea manifestaţiei, Jean-Claude Mailly a aruncat responsabilitatea pentru eşecul dialogului social asupra premierului Manuel Valls. El a spus că 'prim-ministrul a fost prins în capcană de autoritarismul său', precizând că în caz de interdicţie, "Franţa se va alătura plutonului cu ţări care nici măcar nu pot fi calificate drept democraţii".

Sindicatele contestatare se opun de peste trei luni guvernului în privinţa proiectului de reformă a codului muncii, care vizează în special relaxarea pieţei muncii, în contextul şomajului endemic din Franţa. Detractorii reformei o consideră prea liberală şi afirmă că proiectul va spori precaritatea salariaţilor.

Circa zece manifestaţii au avut loc din februarie. Mai multe dintre ele au fost marcate de violenţe care au dus la rănirea a zeci de persoane şi la arestări.

Chestiunea interdicţiei de a manifesta agită clasa politică şi societatea franceză de mai multe zile.

Marţi, peste 130.000 de persoane au semnat o petiţie pe internet intitulată: "Nu voi respecta interdicţia de a manifesta". În opoziţia de dreapta, interdicţia a atras de asemenea rezerve.

În afară de manifestaţia de joi, sindicatele au mai anunţat că vor să organizeze o altă defilare la 28 iunie la Paris. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri