Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Fructele mării, „pompierii celulari” ai organismului

Fructele mării, „pompierii celulari” ai organismului

de Florian Saiu    |   

Ce face ca fructele de mare să fie atât de benefice? În primul rând, sunt acizii omega-3: acizii grași polinesaturați cu lanț lung care se găsesc în carnea, pielea și icrele fructelor de mare. Dar să aprofundăm subiectul!

Îndrumător ne va fi Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „Acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) prezenți în fructele de mare sunt speciali. Acești doi compuși bioactivi sunt produși de fitoplanctonul (microalgele) consumat de peștii mici, cum sunt anșoa și sardinele, dar și de crustaceele care sunt pe treapta cea mai de jos a lanțului trofic din ocean. Până la urmă, peștii mici și crustaceele sunt mâncate de peștii mai mari, care devin pradă pentru pești și mai mari și așa mai departe. Acizii omega-3 continuă să se adune în carnea peștilor mai mari care sunt poziționați mai sus în lanțul trofic”.

Un briceag de armată

Cum acționează concret acești acizi? Din nou Dr. Li: „Când vrei să combați grăsimea corporală, trebuie să știi că acizii omega-3 din fructele de mare sunt ca un briceag de armată: au numeroase utilizări biologice”. La obiect: „Acizii omega-3 determină colorarea grăsimii albe, care astfel devine grăsime brună utilă. De asemenea, determină celulele grăsimii brune să declanșeze termogeneza, ceea ce accelerează metabolismul prin arderea grăsimii albe nocive. Cercetătorii au aflat un mod inteligent prin care acizii omega-3 reduc inflamația asociată cu grăsimea în exces. Aceștia sunt absorbiți în celulele adipoase și sunt metabolizați, ceea ce creează proteine care sunt eliberate precum niște pompieri celulari în masa adipoasă învecinată, pentru a stinge inflamația cauzată de grăsime”.

Prevenție și intervenție timpurie

Ingenios! „Da, dar atenție! Ideal ar fi să-ți dorești să combați acumularea de grăsime corporală înainte de a deveni o problemă majoră. Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Anglia, lucrând alături de colegi din Australia și Republica Cehă, au studiat mecanismul de protecție al proteinelor (denumite mediatori specializați prorezolvare sau SPM) la 50 de persoane obeze. Ei au descoperit că grăsimea existentă în cazul obezității nu poate genera la fel de multe SPM. Aceasta înseamnă că persoanelor obeze le este mai greu să combată inflamația din țesutul adipos. Ca la majoritatea aspectelor care privesc sănătatea, prevenția și intervenția timpurie sunt mai eficiente decât să aștepți până la instalarea bolii, iar consumul de fructe de mare poate fi de ajutor”.

Cod, somon, ulei de pește

Alt studiu: „Cercetătorii de la Universitatea din Islanda au studiat 324 de persoane din Islanda, Irlanda și Spania, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, care erau supraponderale sau obeze. Ei le-au împărțit în patru grupuri și le-au recomandat să consume cod, somon, o capsulă cu ulei de pește (1.300 mg de omega-3) sau o dietă fără pește sau ulei de pește de trei ori pe săptămână, pe o durată totală de opt săptămâni. Cercetătorii au trecut toți participanții pe o dietă cu 30% restricționare calorică, cu o anumită compoziție a macronutrienților. Restricționarea calorică a fost asigurarea că nimeni nu avea să mănânce în exces și a nivelat terenul pentru acest tip de cercetări privind pierderea în greutate”.

Procente, kilograme, statistici

Anume: „După opt săptămâni, consumatorii de cod și cei de capsule cu ulei de pește au pierdut cu 23% mai multe kilograme - o medie de 4,5 kg la femei - prin comparație cu cei care nu au mâncat deloc pește. Consumatorii de somon au pierdut și mai mult în greutate, cu 32% mai mult sau o medie de 7 kg. Dacă îți place somonul și dorești să lupți împotriva grăsimii corporale, consumă-l frecvent. Se spune că trebuie să consumi pește gras pentru a obține beneficiile asociate cu omega-3. Și totuși… Codul nu este considerat un astfel de pește, are mult mai puțini acizi omega-3 decât somonul. Codul conține doar 284 mg de acizi grași polinesaturați omega-3 într-o porție (150 g) pe care a primit-o fiecare persoană participantă la studiu. Prin comparație cu un pește gras precum somonul (1.565 mg), codul este considerat a fi un pește slab, cu valori ale omega-3 de 5,5 ori mai mici”. 

Surpriza

Tot înainte: „Pentru a analiza și mai departe eficiența codului, cercetătorii de la aceeași universitate au realizat alt studiu, cu 126 de persoane din Reykjavik, Islanda, în vârstă de 20 până la 40 de ani, care erau obeze sau supraponderale. Aceeași restricționare calorică de 30% a fost folosită pentru toți subiecții, pentru a declanșa procesul de slăbire. Întrebarea era dacă adăugarea de cod în dietă accelerează procesul. Nimeni nu a consumat alte fructe de mare decât ceea ce a primit de la cercetători. Grupul de subiecți a fost împărțit în trei. Un grup nu a primit pește sau fructe de mare. Al doilea grup a primit cod pe care trebuia să îl consume de trei ori pe săptămână. Dimensiunea porției era de 150 g, puțin mai mică decât dimensiunea a două pachete de cărți de joc. Pentru a studia efectele unor doze alimentare mai frecvente, al treilea grup a trebuit să consume cod de cinci ori pe săptămână”.

Scăderea tensiunii arteriale

Și? „Toți participanții au primit instrucțiuni specifice despre cum să își pregătească mesele (metode sănătoase de preparare, nu prăjire în ulei mult). S-au realizat măsurători corporale la începutul și la sfârșitul studiului, care a durat opt săptămâni. Până la sfârșit, toți participanții au slăbit, după cum era de așteptat. Persoanele care au consumat cod de cinci ori pe săptămână au pierdut totuși cu 1,7 kg mai mult decât grupul fără pește. De asemenea, au pierdut și 3 cm în plus din circumferința taliei. Și, în mod remarcabil, cei care sufereau de tensiune ridicată - un semn clar de sindrom metabolic - au observat o scădere benefică a acesteia. Aceste date contrazic părerea populară conform căreia doar câteva specii de pește conțin suficientă grăsime pentru a fi benefice metabolismului. Evident, peștii grași precum anșoa, sardinele și somonul conțin acizi omega-3 din belșug, dar sunt departe de a fi singurele fructe de mare benefice”. Așadar, fir întins!

„Când vrei să combați grăsimea corporală, trebuie să știi că acizii omega-3 din fructele de mare sunt ca un briceag de armată: au numeroase utilizări biologice”, Dr. William W. Li

„Acizii omega-3 sunt absorbiți în celulele adipoase și sunt metabolizați, ceea ce creează proteine care sunt eliberate precum niște pompieri celulari în masa adipoasă învecinată, pentru a stinge inflamația cauzată de grăsime”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: fructe mare organism
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri