Jurnalul.ro Ştiri Social Gabriela Firea: Creșterea natalității este o prioritate. Însă familiile trebuie ajutate și după ce vin copiii pe lume

Gabriela Firea: Creșterea natalității este o prioritate. Însă familiile trebuie ajutate și după ce vin copiii pe lume

de Vali Deaconescu    |   

Gabriela Firea, Ministru al Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, a prezentat „Pachetul legislativ pentru creșterea natalității”.

„Creșterea natalității este o prioritate. Însă familiile trebuie ajutate și după ce vin copiii pe lume.

Pregătim la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse lansarea unui pachet de sprijin pentru familiile cu mulți copii sau cu venituri mai reduse”, a declarat Gabriela Firea.

 

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității

  1. TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

  1. Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță

Pentru familiie cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

  1. Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Pe modelul din alte state europene, lucrăm la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase.

Va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării.

Acest card este similar cardul European pentru tineret, pe care-l implementăm în România, din această primăvară. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicate mobilității tinerilor, așa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanțiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

  1. Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame

Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

  1. Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Pentru susținerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprine între 0.3% și 1.3%.  Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Blegia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

  1. Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii

Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.

  1. Program flexibil de muncă pentru părinți

Propunem posibilitatea sprijinirii părinților cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

  1. Voucher pentru tratamente stomatologice

Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

  1. Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.

  1. Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie

Similar Concursului de proiecte studențești sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

Gabriela Firea: Creșterea natalității este o prioritate. Însă familiile trebuie ajutate și după ce vin copiii pe lume

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri