Jurnalul.ro Cultură „Gallery talk” la ICR Tel Aviv, de sărbătoarea evreiască a dragostei – despre suprarealism, muzică și flori

„Gallery talk” la ICR Tel Aviv, de sărbătoarea evreiască a dragostei – despre suprarealism, muzică și flori

de Magdalena Popa Buluc    |   

„Make love, not war!” – acesta ar fi putut fi motto-ul evenimentului intitulat „Gallery talks la ICR Tel Aviv – Paul Simo`s Artistic Endeavours”, organizat în data de 20 august 2024, la reprezentanța din Israel a Institutului Cultural Român, cu ocazia expoziției „Suprarealism, muzică și flori” a artistului originar din România.

Expoziția a fost vernisată în 25 iulie 2024, fiind găzduită la Galeria Institutului Cultural Român de la Tel Aviv până la data de 27 septembrie. Evenimentul a fost dedicat sărbătorii evreiești de Tu B`Av, sărbătoarea dragostei în calendarul iudaic, în contextul războiului din Gaza și al situației create ca urmare a conflictului armat dintre Israel și gruparea teroristă Hamas.   

Numit de critici „Dali al Israelului”, așa cum a menționat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, în deschiderea evenimentului, Paul I. Simo s-a născut la Căpâlnița (jud. Harghita) și ulterior, a absolvit Școala Populară de Artă din Arad. Odată cu emigrarea în Israel a continuat să lucreze în domeniul artei și al picturii decorative. Este membru al Asociației Artiștilor Plastici din Netanya și a avut expoziții personale și de grup în Israel și în România, dar și în Ungaria, China, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii. De asemenea, a fost recompensat cu premii internaționale.

„De mic copil mi-au plăcut pictura și muzica. Pe vremea aceea nu aveam încă creioane și culori, așa că desenam unde puteam – pe nisip, pe zăpadă și pe aburii de pe geam. La școală, în sfârșit, am făcut cunoștință cu creionul și creta, iar acestea au devenit lumea mea. La vârsta de 10 ani îmi pregăteam deja singur vopselele, din praf de vopsele și ulei de in, cearceafurile vechi servindu-mi drept pânze” – și-a reamintit Paul Simo de primii săi pași în devenirea ca artist.

În dialog cu curatoarea expoziției, artista israeliană Dalia Ayalon Sinclair, având – de asemenea – origini românești, Simo a povestit despre parcursul său artistic ce a inclus pictură decorativă și restaurare de lăcașuri de cult, atât în România comunistă, cât și în Israel, unde a emigrat în 1989. Dalia Sinclair a împărtășit publicului detalii despre prietenia care o leagă de Paul Simo și despre colaborările celor doi pe plan profesional, concretizate în participări la expoziții solo și de grup în Australia și Noua Zeelandă.

Spre deliciul publicului prezent, onorând și titlul expoziției, această ediție a „Gallery talks” – serie de evenimente-dialog cu invitați diverși, care însoțesc expozițiile organizate la Galeria ICR Tel Aviv – a inclus și câteva momente muzicale, cu repertoriu românesc și internațional, în interpretarea pianistei israeliene originare din România, Liana Herman.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri