Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vești bune pentru omenire. Găurile din stratul de ozon vor dispărea în următoarele decenii

Vești bune pentru omenire. Găurile din stratul de ozon vor dispărea în următoarele decenii

Stratul de ozon se reface și ar putea reveni la nivelul anilor 1980 în următoarele decenii, arată ultimele date științifice.

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este relativ mică în acest moment..Aceasta reprezintă o nouă dovadă potrivit căreia stratul de ozon începe să revnă la starea pe care o avea înainte de anii 1980, când au fost descoperite primele găuri îngrijorătoare. 

Însă dimensiunea curentă a găurii din stratul de ozon e legată de încălzirea stratosferică bruscă deasupra Antarcticii, ce a fost înregistrată în luna iulie, scrie IFL Science.

Această „însănătoșire” a stratului de ozon a fost înregistrată chiar și după o erupție vulcanică din Pacificul de Sud.

Încălzirea bruscă din .una iulie a dus la temperaturi extrem de ridicate pe o marte parte a planetei. Însă cdele mai recente informații arată că stratul de ozon se repară singur. 

Oamenii de știință apreciază că acest lucru s-ar putea întâmpla în jurul anului 2066 deasupra Antarticii, până în 2045 deasupra Arcticului și până în 2040 în restul lumii.

„Stratul de ozon, care era cândva un pacient bolnav, se recuperează,” a declarat Antonio Guterres, secretar general al ONU. 

Ce a afectat stratul de ozon

Stratul de ozon este o regiune în stratosferă, aflată la 15 – 30 de kilometri deasupra suprafeței Pământului și are o concentrație ridicată de ozon, în comparație cu alte straturi din atmosferă. 

Aceasta absoarbe razele ultraviolete periculoase ale Soarelui, având un rol protector pentru viața pe pământ.În anii 1970 - 1980, s-a format că o mare gaură în stratul de ozon, în mare parte din cauza clorofluorocarburilor (CFC). Acestea sunt substanțe create de oameni, folosite în spray-uri, solvenți și substanțe frigorifice.  Ele au degradat stratul de ozon de-a lungul anilor, după ce s-au ridicat în stratosferă. Fenomenul a îngrijorat cercetătorii din întreaga lume. 

Organizația Mondială a Meteorologiei a lansat cea mai recentă actualizare de Ziua Internațională a Ozonului, pe 16 septembrie. Ziua marchează aniversarea Protocolului de la Montreal, din 1987, un acord internațional care a scos în afara legii folosirea substanțelor CFC în întreaga lume.

Acesta a fost unul dintre cele mai de succes acorduri internaționale și a rămas singurul tratat ONU care a fost ratificat de toți cei 197 de membri. 

„Atunci când multilateralismul e într-o stare tensionată severă, Protocolul de la Montreal rămâne un simbol al speranței,” a spus Antonio Manuel de Oliveira Guterres, secretarul general al ONU, după ce s-a aflat că stratul de ozon își revine treptat. „Când țările demonstrează responsabilitate politică pentru binele comun, schimbarea este posibilă.” 

Însă starea stratului de ozon este influențată de mulți factori. Dimensiunea găurii deasupra Antarcticii se schimbă, apare în luna august și atinge dimensiunea maximă în jurul lunii octombrie, apoi se închide în noiembrie, potrivit useit.ro.

Subiecte în articol: strat ozon atmosferă
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri